Kokos

Kokos: de tropische alleskunner 🏝️
Wat is kokos precies?
Kokos komt van de kokospalm, ook wel “klapperboom” genoemd, een boom die groeit in tropische gebieden. De "kokosnoot" is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht – net als perziken en kersen. Wat we kokos noemen, is het harde omhulsel met daarin:
- Het vruchtvlees: Het witte, eetbare deel dat je vaak vers of gedroogd (kokosrasp) tegenkomt.
- Het kokoswater: Een natuurlijke dorstlesser die van nature in de vrucht zit.
Je kent kokos waarschijnlijk als de talloze verwerkingen van het vruchtvlees. Maar je kan kokos ook rauw eten. Verse kokos geeft een lekkere bite en een subtiele zoete smaak.

Welke varianten van kokos zijn er?
Wat kokos zo uniek maakt, is dat het op onwijs veel manieren kan worden verwerkt:
🥥 Kokosolie: Door het vruchtvlees te drogen en te persen ontstaat olie. Deze wordt gebruikt in de keuken én als beautyproduct. Een echte alleskunner!
🥥 Kokosmelk: Door het vruchtvlees te pureren en te mengen met water krijg je een romige kokosmelk, ideaal voor curry's of desserts.
🥥 Kokosmeel: Wat overblijft na het persen van olie, wordt gedroogd en fijngemalen. Dit meel is glutenvrij en vezelrijk.
🥥 Kokosrasp: Hiervoor wordt het vruchtvlees gedroogd en fijngemalen. Perfect als topping, maar je maakt er ook heerlijke kokosmakronen van.
🥥 Kokosflakes: Grof geschaafde stukjes gedroogd vruchtvlees. Deze zijn heerlijk krokant en perfect als garnering op smoothiebowls, salades of desserts.
🥥 Kokoswater: Het heldere vocht binnenin een jonge kokosnoot wordt zo uit de vrucht gehaald. Zo te drinken, maar nóg lekkerder in een sapje.
🥥 Kokosyoghurt: een plantaardig alternatief voor yoghurt, gemaakt van kokosmelk en gefermenteerd met probiotica. Het is heerlijk als ontbijt met fruit en granola.
Wat maakt kokos gezond?
Kokos heeft verschillende gezondheidsvoordelen:
- Gezonde vetten. Kokos is hoog in verzadigde vetten. De middellange-keten vetzuren (MCT’s) worden snel door je lichaam omgezet in energie. Dit maakt dat je lang een vol gevoel hebt door het eten van kokos.
- Boordevol vezels. Het vruchtvlees van de kokosnoot, of je het nu rauw/vers eet of als kokosmeel gebruikt, is rijk aan vezels. Dit helpt je spijsvertering, zorgt voor een vol gevoel en draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
- Laurinezuur als ontstekingsremmer. Laurinezuur, een vetzuur in kokosolie, is ontstekingsremmend. Het staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen.
- Elektrolyten in kokoswater. Kokoswater bevat kalium, magnesium en natrium, die belangrijk zijn voor een goede vochtbalans en spierfunctie. Geen wonder dat kokoswater vaak wordt gebruikt als natuurlijke sportdrank!

Koken met kokos
Wil je aan de slag met kokos? Hier zijn een paar ideeën:
- De meest bekende: gebruik kokosmelk in een romige curry.
- Strooi wat kokosrasp of kokosflakes over je havermout, pancakes of smoothiebowl.
- Maak je favoriete smoothie met kokoswater.