Ovenschaal en taartvorm schoonmaken

Schoon schip maken

Je kent het wel: je hebt een heerlijke lasagne gemaakt, een cake gebakken of een quiche geprobeerd, maar dan is het tijd voor de schoonmaak. Hoe krijg je aangekoekt vet uit je ovenschaal? Hoe maak je je gietijzeren braadpan schoon? En hoe krijg je de cakeresten uit je muffin vorm? Wij laten je zien hoe je jouw ovenschaal en taartvorm weer laat blinken!

De simpele schoonmaak

Om je ovenschaal of bakvorm schoon te maken, raden we aan ze met een klein sopje met afwasmiddel en een zachte doek of spons schoon te maken. Droog ze na het afwassen goed af met een zachte doek. Gebruik geen ovenreinigers, chloor, schuursponsjes, harde doeken of agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan de beschermlaag van de bakvorm en ovenschaal aantasten en dat is natuurlijk zonde.

De steverige schoonmaak

Soms zijn de etensresten of het aangekoekte vet zo hardnekkig, dat je het er met gewoon water en een zachtes spons niet uitkrijgt. Gelukkig hebben we hier 2 tips voor:

  1. De minst hardnekkige maar grootste krachtpatser is groene zeep. Smeer een flinke klodder in je ovenschaal. Laat dit even goed intrekken en wrijf het er met een spons of doekje en een beetje water weer uit. Je ovenschaal zal weer shinen als nooit tevoren.

  1. Baking soda doet wonderen, ook voor je ovenschaal. Giet kokend water en een flinke schep soda in je ovenschaal en laat dit een nachtje staan. De volgende dag veeg je zo die etensresten uit je schaal, gewoon met een zachte spons.

In de vaatwasser

Zijn je ovenschaal en taartvorm niet aangekoekt of extreem vies geworden? Dan is het natuurlijk het snelst en hem makkelijkst om ze in de vaatwasser te doen.

Op zoek naar een nieuwe ovenschaal of taartvorm?