Met balsamico of balsamico azijn wordt beide hetzelfde product bedoeld. Wel kunnen we verschillende balsamico soorten onderscheiden doordat deze al dan niet voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen, zoals de oorsprong van de druiven en most of de rijpingstijd:
1. Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP
Dit is de hoogste kwaliteit balsamico. Italianen zullen zeggen: de échte balsamico. Hoewel een flesje ‘tradizionale’ nooit meer dan 100 ml bevat, mag je hiervoor wel even in de buidel tasten!
2. Aceto Balsamico di Modena IGP
Het goedkopere broertje van de traditionele balsamico. Deze balsamico moet voldoen bepaalde, maar minder strenge kwaliteitseisen dan de 'tradizionale’ - één van de basis ingrediënten van deze balsamico moet uit de regio komen- en de naam is beschermd.
3. Condimento, zoals de balsamico crème.
Balsamico soorten die niet aan de strenge kwaliteitseisen voldoen, worden ‘Condimento’ genoemd. De kwaliteit van deze soort kan erg verschillen. En zo ook de prijs. Doordat de naam niet beschermd is, zijn er geen regels verbonden aan de productie ervan. Een voorbeeld hiervan is de balsamico crème.