Een goede rosé is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen voorkeur, maar er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden bij het maken van je keuze:
1.
Druivensoort: Net als bij rode en witte wijn, zijn er verschillende druivensoorten die worden gebruikt om rosé mee te maken, zoals Grenache, Syrah, Mourvèdre, Pinot Noir en Sangiovese. Elk druivenras heeft zijn eigen kenmerken en smaken, dus het kan nuttig zijn om te weten welk type druif je voorkeur heeft.
2.
Productieland: Verschillende landen produceren rosé wijn en elk land heeft zijn eigen stijl en kenmerken. Zo staan de rosé wijnen uit de Provence in Frankrijk bekend om hun lichtroze kleur en subtiele fruitige smaken.
3.
Kleur: De kleur van rosé wijn kan variëren van licht roze tot bijna paars. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de kleur, hoe intenser de smaak en hoe lichter de kleur, hoe subtieler de smaak.
Over het algemeen geldt dat een goede rosé vooral fris, fruitig en evenwichtig van smaak is. Daarnaast heeft een goede rosé een aangenaam zuurtje en een lange afdronk. Probeer verschillende soorten rosé wijnen uit om jou persoonlijke favoriet te ontdekken!