Een duik in de wereld van amandelmelk

Amandelmelk is een heerlijk plantaardig alternatief voor zuivel, en bestaat alleen uit water en amandelen. Er zitten tal van voordelen aan dit alternatief, maar ook een paar nadelen. En wat kan je eigenlijk allemaal doen met amandelmelk?

Amandelmelk, amandeldrink, amandeldrank…

Het is nogal verwarrend: is het nou amandelmelk, amandeldrink of amandeldrank? Officieel mag amandeldrink geen amandelmelk heten, omdat het geen zuivelproduct is. Amandeldrink bestaat simpelweg uit water en amandelen. In de basis heeft het dus niks met melk te maken. We noemen amandeldrink voor de herkenbaarheid toch vaak ‘amandelmelk’, omdat het als plantaardige melkvervanger wordt gebruikt.

Handje amandelen

Een gezond alternatief

Amandeldrink staat niet in de Schijf van Vijf, maar amandeldrink is wel een lactosevrij, cholesterolvrij én een caloriearm alternatief voor reguliere zuivel. Ongezoete amandelmelk bevat per 100 milliliter slechts 12 calorieën. Daarnaast bevat amandeldrink veel vezels, minder suiker en minder verzadigd vet dan halfvolle melk. Omdat het weinig calorieën bevat, kan je het gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld halfvolle melk bij het afvallen.

Drie glazen met plantaardige melk latte

Alleen maar voordelen?

Amandeldrink heeft weliswaar heel weinig suiker en calorieën, maar er zitten ook weinig voedingsstoffen in. Koemelk bevat van nature veel calcium, eiwit en vitamine B12, waar amandelmelk aan tekort schiet. Vaak worden aan kant-en-klare amandeldrink de ontbrekende vitamines en calcium toegevoegd, maar check dat wel even op de verpakking. Wat betreft voedingswaarden kan je koemelk het best vervangen door sojamelk, omdat hier veel eiwitten in zitten. Amandelmelk komt op de tweede plek, boven plantaardige vervangers als havermelk, kokosdrink en rijstmelk.

drie flessen plantaardige melk

Wat kan je doen met amandelmelk?

Je kan met amandelmelk bijna alles doen wat je ook met koemelk kan. Denk aan overnight oats, havermout recepten, smoothies, pannenkoeken, maar je kan met amandelmelk ook de heerlijkste cappuccino’s maken. Neem dan wel speciale barista amandelmelk, ongezoete amandelmelk zal waarschijnlijk niet opschuimen.

Stapel pannenkoeken

Kan je amandelmelk zelf maken?

Zelf amandeldrink maken begint met een nachtje weken van de amandelen, zodat ze vocht opnemen en zacht worden. Daarna spoel je de geweekte amandelen af en mix je ze met water in een keukenmachine of blender. Gebruik op 200 gram amandelen ongeveer een liter schoon, koud water. En mixen maar! Na ongeveer 5 minuten mixen giet je het mengsel door een kaasdoek of een fijne zeef. Het vocht in de kom is amandeldrink. Bekijk hier het recept voor zelfgemaakte amandelmelk.

Zelfgemaakte amandelmelk

Meer lezen?

Het verschil tussen vega, vegan en plantaardig

Het kan best verwarrend zijn, want je ziet deze termen regelmatig voorbijkomen. Om gelijk met de deur in huis te vallen: vegan en plantaardig is niet hetzelfde. We leggen het je uit. Lees je mee?

Ontdek de verschillen
Tofu, tempeh en bietenburger

Plantaardige melk

Plantaardige melk is erg populair. Of je nu kiest voor havermelk, sojamelk of amandelmelk, er is altijd een variant die bij jouw lifestyle past. Ontdek de verschillende soorten en vind jouw match.

Lees alles over plantaardige melk

Wat is plantaardig eten?

Wat is plantaardig eten? En waarom zou je voor een plantaardig alternatief gaan? We starten met de basis en geven je alle ins en outs.

Lees meer over plantaardig eten
Plantaardge quinoa salade