Gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk, wat is dat precies? In het blik vind je koemelk waar het grootste deel van het water uitgehaald is. Door de toevoeging van suiker leent dit product zich voor het (aan)maken van vele zoetigheden. Door de zoete toevoeging blijft dit product ook nog eens heel lang houdbaar. Meer weten? Hier lees je alles over deze blikvanger.

Wat is gecondenseerde melk precies?

In het Midden-Oosten gaan ze als zoete blikjes over de toonbank: gecondenseerde melk. Dit is ingedikte koemelk waar suiker aan is toegevoegd. Doordat het water uit de melk is gehaald, wordt de textuur van het mengsel dat achterblijft smeuïger en dikker. Ook bestaan er gezoete en ongezoete soorten, en zelfs varianten gemaakt van kokosmelk.

Die toegevoegde suiker zorgt trouwens ook voor de (langere) houdbaarheid van het product; het is een manier van conserveren. Op deze manier kan je een ongeopend blik gecondenseerde melk makkelijk een paar jaar buiten de koelkast bewaren, het liefst in een droge, koele en donkere ruimte.

Er bestaat ook een variant die zonder koemelk wordt gemaakt: de gecondenseerde kokosmelk. Deze kan je gebruiken ter vervanging voor de gecondenseerde koemelk in blik. Deze soort bevat geen melk, lactose, soja en gluten. Gecondenseerde kokosmelk kan je dus prima gebruiken in plaats van de koemelkvariant voor het maken van zoete lekkernijen.

Hoe smaakt gecondenseerde melk?

Gecondenseerde melk smaakt naar karamel en wordt veel gebruikt om het bekende dulce de leche van te maken. Deze karamelpasta is overgevlogen vanuit Latijns-Amerika en doet het goed bij de zoetekauwen. Dulce de leche wordt gebruikt bij het maken van zoetigheden zoals pudding, toffees, in taarten of zelfs als smeersel voor op brood of de pannenkoek.

Ben jij een zoetekauw? Probeer dan ons dulce de leche recept gemaakt van gecondenseerde melk.

Hoe gebruik je gecondenseerde melk?

Gecondenseerde melk kan je voor heel veel verschillende recepten gebruiken. Een populair gebruik in het Midden-Oosten is om gecondenseerde melk in de koffie te gebruiken. Dit doen ze door de gecondenseerde melk te verdunnen met water en vervolgens een beetje toe te voegen aan hun bakje koffie. Op deze manier kan je het als een soort van koffiemelk gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook erg lekker in een ijskoffie.

We hadden het er al even over: gecondenseerde melk is een super ingrediënt voor zoete lekkernijen of in desserts. Zo hebben wij het perfecte recept voor chocolade-eclairs met dulce de leche en karamelmeringues, of zelfgemaakte hazelnootpasta.

Wist je dat je gecondenseerde melk ook goed kunt gebruiken voor het maken van ijs? Dit komt door de romigere en smeuïgere textuur die de gecondenseerde melk meegeeft. Wij maken er bijvoorbeeld pistache-ijs mee.

En wil je nou aan de bak en de lievelingskoekjes van Máxima maken? Dan maak je Alfajores. Een typisch Argentijns koekje waar een laagje dulce de leche tussen de twee koeken in zit. Koninklijke lekkers maak je met gecondenseerde melk dus.

Kan je gecondenseerde melk vervangen?

Het vervangen van gecondenseerde melk is niet onmogelijk maar wel een uitdaging. Een optie is om bijvoorbeeld koffiemelk te gebruiken die je met kristalsuiker rustig aan verwarmt, en laat inkoken tot je de juiste dikte hebt bereikt.

Wanneer trek jij een blik open?

Meer lezen?

Kefir: alles wat je moet weten

Kefir. Een bijzonder woord voor een relatief simpel drankje. Wat is kefir nu precies? Waar smaakt het naar en kun je het ook zelf maken? Lees er hier alles over.

Lees er alles over
Ingrediënten kefir

Eiwitten: alle feiten en fabels

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Maar wat doen ze precies? Albert Heijn legt uit.

Alles over eiwitten

Alles over vezelrijk eten

Wil je meer vezels gaan eten, maar heb je niet echt een idee waar je moet beginnen? Geen nood!

Bekijk 5 handige tips
Smoothiebowl