In het Midden-Oosten gaan ze als zoete blikjes over de toonbank: gecondenseerde melk. Dit is ingedikte koemelk waar suiker aan is toegevoegd. Doordat het water uit de melk is gehaald, wordt de textuur van het mengsel dat achterblijft smeuïger en dikker. Ook bestaan er gezoete en ongezoete soorten, en zelfs varianten gemaakt van kokosmelk.
Die toegevoegde suiker zorgt trouwens ook voor de (langere) houdbaarheid van het product; het is een manier van conserveren. Op deze manier kan je een ongeopend blik gecondenseerde melk makkelijk een paar jaar buiten de koelkast bewaren, het liefst in een droge, koele en donkere ruimte.
Er bestaat ook een variant die zonder koemelk wordt gemaakt: de
gecondenseerde kokosmelk. Deze kan je gebruiken ter vervanging voor de gecondenseerde koemelk in blik. Deze soort bevat geen melk, lactose, soja en gluten. Gecondenseerde kokosmelk kan je dus prima gebruiken in plaats van de koemelkvariant voor het maken van zoete lekkernijen.