Over een peulenschil gesproken

Peulvruchten zijn makkelijke rakkers. Ze zijn niet voor niets in de bekende uitdrukking verwerkt. Je kunt met peulvruchten eigenlijk niet misgaan. Ze zijn goed voor je gezondheid, ze doen het heel goed als vleesvervangers en er zijn ook nog veel verschillende soorten van. Dus peulvruchten in je wekelijkse menu verwerken? Dat is een peulenschil! Toch zijn er altijd veel vragen over peulvruchten. We geven je daarom hier antwoord op de 5 meest gestelde vragen over deze bijzondere zaden.

1. Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn de zaden uit de vruchten van de vlinderbloemige plant. De vruchten worden peulen genoemd. Peulvruchten worden vaak als groente gezien. Maar eigenlijk zijn het zaden, waarvan sommige met een omhulsel. Van sommige peulvruchten eet je alleen die zaden, zoals bij doperwten en bonen. En voor andere peulvruchten geldt dat je ze met omhulsel en al kunt eten, zoals sperziebonen, snijbonen of peultjes.

2. Wat valt er onder peulvruchten?

Peulvruchten is een verzamelnaam voor kiemgroenten, bonen, erwten, linzen en - grappig genoeg - pinda's. Niet alle peulvruchten rekenen we ook echt tot de peulvruchten. ‘Groene peulvruchten’ zoals sperziebonen, snijbonen, kousenband, doperwten, peultjes en sugarsnaps worden gerekend tot de groenten. Dit heeft te maken met samenstelling en gebruik.
Ook pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we - vanwege hun voedingsstoffen - tot de noten. Het moge duidelijk zijn: peulvruchten laten zich niet graag in een hokje stoppen!

Potten peulvruchten

3. Wat zijn soorten peulvruchten?

Als we de ‘groene peulvruchten’ achterwege laten (omdat we die dus tot de groenten rekenen), hou je erwten, linzen, bonen en kiemgroenten over. Voor het overzicht een peulvruchten lijst:

Erwten

  • Spliterwten
    Spliterwten zijn halve gedroogde groene erwten zonder schil. Doordat ze geen velletje meer hebben, kunnen spliterwten direct gebruikt worden voor bijvoorbeeld erwtensoep.

  • Kikkererwten
    Kikkererwten zijn heel veelzijdig in de keuken. Je kunt ze stoven, bakken of er hummus mee maken. Met het vocht waarin kikkererwten hebben gezeten, kun je zelfs vegan meringues maken! Hier vind je meer recepten met kikkererwten.

  • Kapucijners
    Jonge kapucijners zijn erwten met een beetje een zoetige smaak. Maak met kapucijners eens het captain's dinner, ook wel bekend als de ‘Hollandse rijsttafel’.

Kikkererwten

Linzen

Linzen zijn er in het groen, rood of zwart. Of een kleurrijke combinatie daarvan. Ze zijn voedzaam en goed betaalbaar. En ze zijn ideaal om mee te variëren in stoofschotels en tajines of bijvoorbeeld in een heerlijke linzensoep.

Linzen

Bonen

Bonen komen in vele soorten, maten en kleuren. Zo zijn er kidney-, bruine, witte, zwarte, kievits- (borlotti), lima-, en sojabonen. Als je aan bonen denkt, denk je al snel aan chili con carne. Maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. Alleen al met bonensoep kan je alle kanten op. En het grootste voordeel is misschien wel: na het eten van een bonensoep ben je helemaal verzadigd!

 

Kidneybonen

Kiemgroenten

Ook kiemgroenten zijn er in vele soorten. Degenen uit de peulvruchten familie zijn jonge, net ontkiemde scheuten van (kikker)erwten, linzen en bonen.

Kiemgroenten

4. Zijn peulvruchten gezond? En hoe vaak mag je ze eten?

Peulvruchten zijn niet voor niets op deze wereld! Ze helpen om je bloedvaten gezond te houden. En ze bevatten ook nog eens veel vezels, eiwit, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert daarom om elke week peulvruchten te eten. Dat hoeft niet lastig te zijn, want door hun samenstelling zijn ze in veel gerechten goed toe te passen: als vervanger van vlees of in plaats van aardappelen bijvoorbeeld.

5. Waarom peulvruchten drogen?

Peulvruchten drogen gebeurt al heel erg lang. Door peulvruchten te drogen, kun je ze extra lang bewaren. Dat hadden onze ‘voorgangers’ dus ook al uitgedokterd. Vooral bruine, kidney-, en kievits- bonen zijn uitermate geschikt om te drogen. Die worden als groep dan ook droogbonen genoemd. Gedroogde peulvruchten zijn kant-en-klaar te koop.

10x de meest vezelrijke groenten

Vezelrijke voeding is belangrijk voor het gezond houden van je darmen. Met dit lijstje van de top 10 meest vezelrijke groenten helpen we je aan je dagelijkse hoeveelheid vezels.

Lees over de meest vezelrijke groenten
sperziebonen_spruitjes

Aquafaba: de magische eiwitvervanger

Tot voor kort spoelde je het vocht uit je blik kikkererwten waarschijnlijk gedachteloos door de gootsteen, terwijl je dit kikkererwtenvocht, aquafaba genaamd, als eiwit kan gebruiken!

Lees alles over aquafaba

Stap voor stap meer vezels eten

Wil je meer vezels eten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen nood! Wij geven je 5 handige tips om je dagelijkse menu eenvoudig te verrijken met vezels.

Lees meer over vezelrijk eten
Smoothiebowl