Peulvruchten

Over een peulenschil gesproken

Peulvruchten zijn makkelijke rakkers. Ze zijn niet voor niets in de bekende uitdrukking verwerkt. Je kunt met peulvruchten eigenlijk niet misgaan. Ze zijn goed voor je gezondheid, ze doen het heel goed als vleesvervangers en er zijn ook nog veel verschillende soorten van. Dus peulvruchten in je wekelijkse menu verwerken? Dat is een peulenschil! Toch zijn er altijd veel vragen over peulvruchten. We geven je daarom hier antwoord op de 5 meest gestelde vragen over deze bijzondere zaden.

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten is een verzamelnaam voor kiemgroenten, bonen, erwten, linzen en - grappig genoeg - pinda's. Niet alle peulvruchten rekenen we ook echt tot de peulvruchten. ‘Groene peulvruchten’ zoals sperziebonen, snijbonen, kousenband, doperwten, peultjes en sugarsnaps worden gerekend tot de groenten. Dit heeft te maken met samenstelling en gebruik.
Ook pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we - vanwege hun voedingsstoffen - tot noten. Eén ding is duidelijk: peulvruchten laten zich niet graag in een potje, uh hokje stoppen!

Verschillende soorten

Peulvruchten zijn er in allerlei soorten en maten. We lichten er een paar voor je uit, met natuurlijk een heerlijk recept erbij zodat je gelijk aan de slag kunt!

  • Erwten: Gezond en lekker in verschillende gerechten. Probeer bijv. deze heerlijke traybake met winterpeen en whipped cottagecheese.
  • Spliterwten: Dit zijn halve gedroogde groene erwten. Ze zijn perfect voor erwtensoep.
  • Kikkererwten: Ze zijn veelzijdig en kun je gebruiken in hummus of stoofschotels.
  • Kapucijners: Deze jonge erwten hebben een zoete smaak en zijn heerlijk in diverse gerechten, zoals deze heerlijke roerbak met hoisinsaus.
  • Linzen: Beschikbaar in groen, rood of zwart. Ze zijn voedzaam en perfect voor soepen en schotels.
  • Bonen: Denk aan kidneybonen, zwarte bonen en meer. Gebruk ze bijvoorbeeld in een quesedilla of orzo met edamame en nog veel meer!
  • Kiemgroenten: Dit zijn hele jonge plantjes van groenten die net zijn ontkiemd. Heerlijk in een gado gado of op brood met hummus.

 

Zijn peulvruchten gezond?

Peulvruchten zijn voedzaam en helpen je bloedvaten gezond te houden omdat het je LDL-cholesterol verlaagt. Ze bevatten veel vezels, eiwitten en belangrijke voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert om elke week peulvruchten te eten. Ze zijn gemakkelijk te verwerken in allerlei gerechten, zowel als vleesvervanger als in plaats van aardappelen.

Meer lezen?

Stap voor stap meer vezels eten

Wil je meer vezels eten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen nood! Wij geven je 5 handige tips om je dagelijkse menu eenvoudig te verrijken met vezels.

Lees meer over vezelrijk eten
Smoothiebowl

Alles over seitan

Op zoek naar een stevige plantaardige eiwitbron? Maak kennis met seitan! Dit tarwe-eiwit heeft een fijne bite, neemt smaken goed op en is super veelzijdig in de keuken. Maar wat is het precies?

Ontdek seitan

Aquafaba: de magische eiwitvervanger

Tot voor kort spoelde je het vocht uit je blik kikkererwten waarschijnlijk gedachteloos door de gootsteen, terwijl je dit kikkererwtenvocht, aquafaba genaamd, als eiwit kan gebruiken!

Lees alles over aquafaba