Orzo

Orzo: alles wat je moet weten

Orzo! Deze kleine rijst look-a-like schittert al jaren in de Griekse en Italiaanse keuken. Van soep tot risotto, orzo voelt zich echt overal thuis. Maar wat is orzo precies en wat kan je er allemaal mee? Hier lees je alles over deze gedroogde pastasoort.

Wat is orzo?

Is het nou pasta of rijst? Hoewel deze kleine bolletjes durum tarwe de vorm hebben van een rijstkorrel, is het toch echt een (gedroogde) pastasoort! Orzo betekent in het Italiaans gerst, maar is ook bekend onder de naam riso. Naast Italië wordt orzo ook gebruikt in de Griekse, Turkse, Arabische en Israëlische keuken.

“ Wist je dat orzo in het Grieks 'kritharaki' of 'minestra' wordt genoemd? 🗺️ ”

Wat kan je met orzo maken?

In Italië wordt orzo vooral gebruikt als verrijker van soep en in Griekenland wordt het gebruikt in een pilav. Je kan orzo ook gebruiken om een salade wat meer body te geven. Of wat dacht je van het maken van een tajine met orzo? Deze korrelvormige pastasoort wordt ook gebruikt in risotto ’s. De pasta is namelijk minstens net zo smeuïg als risotto rijst, maar heeft een veel kortere kooktijd. Dan kan je ook weer sneller aan tafel.

Benieuwd naar onze favoriet? Dat is deze orzosalade met olijf en prosciutto. Deze makkelijke salade heeft maar 5 ingrediënten en kan je zowel koud als warm serveren. Benieuwd hoe je 'm maakt? Bekijk dan het filmpje hieronder. Eet smakelijk! 🥗

Hoe bereid je orzo?

Het bereiden van orzo is erg makkelijk. Je kan orzo namelijk gewoon koken in ruim kokend water. Kijk even op de verpakking hoe lang je de orzo moet koken. Hoewel dat de meest gangbare manier is, kan je het ook op een andere manier bereiden. Als je bijvoorbeeld een risotto maakt, dan kook je de orzo mee in de bouillon.

Hoeveel orzo per persoon?

Hoeveel orzo heb je nou nodig per persoon? Een goede richtlijn is om ongeveer 75 tot 100 gram ongekookte orzo per persoon te gebruiken. Kook je voor een groter gezelschap of wil je wat extra's overhouden voor later? Dan kun je gerust iets meer nemen!

Hoe gezond is orzo?

Oh ja, nog even over de voedingswaarde! Orzo lijkt dan wel stiekem op rijst, maar het is gewoon een pastasoort. Orzo wordt meestal gemaakt van durum tarwegriesmeel. De voedingswaarde zijn dus te vergelijken met andere pastasoorten die van tarwegriesmeel worden gemaakt. Er zijn dus gezondere alternatieven als bijvoorbeeld zilvervliesrijst of volkoren pasta.

Meer lezen?

Sumak: de smaakmaker uit het Midden-Oosten

Voor ons redelijk nieuw, maar een veel gebruikt kruid in het Midden-Oosten: sumak. Deze smaakmaker heb je misschien al eens voorbij zien komen in een kookboek maar wat is het eigenlijk?

Meer over sumak
Sumak

Schorseneren: de vergeten groente

Wat zijn schorseneren? waar smaakt het naar? Albert Heijn heeft het antwoord! Kom alles te weten over de smaak, hoe je schorseneren eet en meer

Lees meer over schorseneren

Gezonde groentesoorten

Niet iedere groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groentesoorten
Bladeren van kool