Kefir

Kefir: alles wat je moet weten
Kefir: ontstaan in de Kaukasus en inmiddels niet meer weg te denken uit Europa. Een bijzonder drankje dat bekendstaat om zijn vele gezondheidsvoordelen. Maar wat is kefir nu precies? Waar smaakt het naar en kun je het ook zelf maken? Wij vertellen je er alles over.
Wat is kefir?

4x feitjes over kefir
-
Geschiedenis van kefir. Wist je dat kefir al meer dan 2.000 jaar gemaakt wordt? De naam ‘kefir’ is afgeleid van het Turkse woord ‘keif’, wat ‘goed gevoel’ betekent.
-
Kefir is veelzijdig. Je kunt kefir niet alleen drinken, maar ook gebruiken in gerechten zoals smoothies, saladedressings en desserts. Het voegt een unieke smaak en voedingsstoffen toe aan je gerechten.
-
Kefir en calorieën. Kefir is super voedzaam, maar bevat relatief weinig calorieën. Een glas van 200 ml bevat ongeveer 100 calorieën.
-
Vegetarisch en veelzijdig. Waterkefir is een top alternatief voor mensen die geen zuivel drinken. Het biedt de vergelijkbare voordelen van zuivel en kan worden aangepast met verschillende smaken door het toevoegen van fruit en kruiden.
Waarom is kefir gezond?
- Kefir zit bomvol eiwitten
- Kefir zit vol met probiotica. Dat zijn die goede bacteriën die je darmen een handje helpen en je gezondheid een boost kunnen geven. Ze staan erom bekend dat ze je buik rustiger maken en zelfs je weerstand kunnen versterken.
- Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je er ook nog een portie vitamines (zoals B12 en K2), calcium en magnesium bij. Goed voor sterke botten, een soepele spijsvertering én een blij immuunsysteem.
- Nog een voordeel: mensen met een lactose-intolerantie kunnen melkkefir vaak zonder nare bijwerkingen drinken. Tijdens de fermentatie wordt de lactose grotendeels afgebroken tot melkzuur, wat kefir ook voor hen meestal goed verteerbaar maakt. Lees in onze andere blog meer over welke lactosevrije producten er allemaal verkrijgbaar zijn.

Waar smaakt kefir naar?
Hoe maak je zelf kefir?
Om zelf kefir te maken hoef je helemaal geen keukenprins(es) te zijn. Volg gewoon onderstaande stappen en je maakt in een handomdraai je eigen frisse kefir:
- Los 50 gram kefirkorrels op in een liter ongekoelde melk. Welke melk je hiervoor gebruikt is naar eigen smaak. Wel is het van belang dat je dierlijke melk zoals koemelk, geitenmelk of schapenmelk kiest. De kefirkorrels hebben namelijk melksuikers nodig. Tip: voor het beste resultaat schenk je de melk in een weckfles, die je voor maximaal 75% vult.
- Laat dit 24-48 uur afgesloten staan op kamertemperatuur.
- Sit back and relax! De micro-organismen uit de kefirkorrels doen de rest voor je.
Je zelfgemaakte kefir is ongeveer 48 uur houdbaar in de koelkast. Superlekker in combinatie met overnight oats en peer of gember.
Recepten met kefir
Kefir kopen
8x eiwitrijke tussendoortjes
Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Handig om ze daarom niet alleen in je hoofdmaaltijden te verwerken.

Alles wat je wilt weten over amandelmelk
Amandelmelk is een lekker plantaardig alternatief voor zuivel. Er zitten tal van voordelen aan dit alternatief, maar ook een paar nadelen. Lees hier welke.

Kombucha: Een hipp(i)e trend
Kombucha: een hippe gefermenteerde thee die zijn populariteit te danken heeft als natuurlijke vervanger van frisdrank. We vertellen je er alles over.
