Kefir

Kefir: alles wat je moet weten

Kefir: ontstaan in de Kaukasus en inmiddels niet meer weg te denken uit Europa. Een bijzonder drankje dat bekendstaat om zijn vele gezondheidsvoordelen. Maar wat is kefir nu precies? Waar smaakt het naar en kun je het ook zelf maken? Wij vertellen je er alles over.

Wat is kefir?

Kefir (of melkkefir) is een gefermenteerde melkdrank dat wordt gemaakt door kefirculturen – dat zijn melkzuurbacteriën en gisten - toe te voegen aan melk, waardoor die gaat fermenteren. De bacteriën in kefir zetten een deel van de melksuikers (lactose) om in melkzuur. Hierdoor ontstaat een fris, lichtzuur melkdrankje. De gisten zorgen ook voor koolzuur, waardoor kefir licht prikkelend smaakt. Best een magisch drankje dus!

4x feitjes over kefir

  1. Geschiedenis van kefir. Wist je dat kefir al meer dan 2.000 jaar gemaakt wordt? De naam ‘kefir’ is afgeleid van het Turkse woord ‘keif’, wat ‘goed gevoel’ betekent.

  1. Kefir is veelzijdig. Je kunt kefir niet alleen drinken, maar ook gebruiken in gerechten zoals smoothies, saladedressings en desserts. Het voegt een unieke smaak en voedingsstoffen toe aan je gerechten.

  1. Kefir en calorieën. Kefir is super voedzaam, maar bevat relatief weinig calorieën. Een glas van 200 ml bevat ongeveer 100 calorieën.

  1. Vegetarisch en veelzijdig. Waterkefir is een top alternatief voor mensen die geen zuivel drinken. Het biedt de vergelijkbare voordelen van zuivel en kan worden aangepast met verschillende smaken door het toevoegen van fruit en kruiden.

Waarom is kefir gezond?

  • Kefir zit bomvol eiwitten
  • Kefir zit vol met probiotica. Dat zijn die goede bacteriën die je darmen een handje helpen en je gezondheid een boost kunnen geven. Ze staan erom bekend dat ze je buik rustiger maken en zelfs je weerstand kunnen versterken.
  • Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je er ook nog een portie vitamines (zoals B12 en K2), calcium en magnesium bij. Goed voor sterke botten, een soepele spijsvertering én een blij immuunsysteem.
  • Nog een voordeel: mensen met een lactose-intolerantie kunnen melkkefir vaak zonder nare bijwerkingen drinken. Tijdens de fermentatie wordt de lactose grotendeels afgebroken tot melkzuur, wat kefir ook voor hen meestal goed verteerbaar maakt. Lees in onze andere blog meer over welke lactosevrije producten er allemaal verkrijgbaar zijn.

Waar smaakt kefir naar?

Kefir lijkt in de basis het meest op karnemelk, maar door onder andere het koolzuurgas heeft het toch een heel eigen smaak. Een frissere en licht sprankelende versie van karnemelk komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt. Naast melkkefir bestaat er ook waterkefir. Dit wordt niet gemaakt met melk, maar met waterkefirkorrels en suikerwater. Vaak worden hieraan ook gedroogde vruchten toegevoegd. Waterkefir smaakt meer als een frisse limonade dan als een melkdrank. Zeker het proberen waard dus!

Hoe maak je zelf kefir?

Om zelf kefir te maken hoef je helemaal geen keukenprins(es) te zijn. Volg gewoon onderstaande stappen en je maakt in een handomdraai je eigen frisse kefir:

  1. Los 50 gram kefirkorrels op in een liter ongekoelde melk. Welke melk je hiervoor gebruikt is naar eigen smaak. Wel is het van belang dat je dierlijke melk zoals koemelk, geitenmelk of schapenmelk kiest. De kefirkorrels hebben namelijk melksuikers nodig. Tip: voor het beste resultaat schenk je de melk in een weckfles, die je voor maximaal 75% vult.
  2. Laat dit 24-48 uur afgesloten staan op kamertemperatuur.
  3. Sit back and relax! De micro-organismen uit de kefirkorrels doen de rest voor je.

Je zelfgemaakte kefir is ongeveer 48 uur houdbaar in de koelkast. Superlekker in combinatie met overnight oats en peer of gember.

Alles wat je wilt weten over amandelmelk

Amandelmelk is een lekker plantaardig alternatief voor zuivel. Er zitten tal van voordelen aan dit alternatief, maar ook een paar nadelen. Lees hier welke.

Lees meer over amandelmelk
Zelfgemaakte amandeldrink

Kombucha: Een hipp(i)e trend

Kombucha: een hippe gefermenteerde thee die zijn populariteit te danken heeft als natuurlijke vervanger van frisdrank. We vertellen je er alles over.

Lees meer over kombucha