Oliebollen opwarmen

Oliebollen opwarmen
Voordat je aan je goede voornemens begint, luid je het nieuwe jaar natuurlijk traditiegetrouw in met oliebollen. Met of zonder krenten, met of zonder poedersuiker. Hoe dan ook: ze smaken elk jaar weer naar een feestelijk nieuw begin. Maar hoe kan je oliebollen het beste opwarmen? Daar zijn meerdere manieren voor, en wij delen ze met je.
Oliebollen opwarmen doe je zo:
- In de oven
- In de airfryer
En je kunt zelfs je huisgemaakte oliebollen bakken in de airfryer. Binnen no time zijn de oliebollen gaar en klaar voor het presenteerbord. Wij hebben het volledige recept voor je om oliebollen uit de airfryer te maken.
- In de magnetron
Als je de magnetron gebruikt, zorg er dan vooral voor dat ze hierin niet te warm worden. Ze worden dan te zacht en kleverig en dat is niet lekker. Je kunt per oliebol 30 seconden timen bij 750-900 watt.

Hoe kan je oliebollen bewaren?
Oliebollen over na al dat gefeest? Niet getreurd en zeker niet weggooien. Wil je ze op kortere termijn nog weghappen, zorg er dan voor dat je ze eerst helemaal hebt laten afkoelen. Verpak ze daarna in een zak of luchtdichte bak en bewaar ze (tot maximaal 2 dagen) buiten de koeling op kamertemperatuur. Warm ze daarna weer op en waan je weer even in feestelijke sferen!
Tip: overgebleven oliebollen in een ander jasje steken? Maak er dan muffins of wentelteefjes van!
Tip: overgebleven oliebollen in een ander jasje steken? Maak er dan muffins of wentelteefjes van!
Oliebollen invriezen
Wil je ze langer dan 2 dagen bewaren? Dat kan! Wanneer je oliebollen laat invriezen, kun je ze nog tot twee maanden bewaren. Handig, voor bijvoorbeeld een verlaat nieuwjaarsdiner. Of gewoon, omdat ze zo lekker zijn. Bewaar ze dan ook in een zak of luchtdichte bak. Voordat je ze weer warm maakt (in de oven, magnetron of airfryer) laat je ze eerst een aantal uur helemaal ontdooien op kamertemperatuur.

Waarom eten we eigenlijk oliebollen met oud en nieuw?
Dan nog even dit, want waarom eten we oliebollen met oud op nieuw? Terug in de tijd werden er in de winter ‘oliekoecken’ gegeten. Dit waren de platte varianten van de nu bekende oliebollen. Die oliekoeken werden gemaakt met houdbare ingrediënten zoals gist, olie, meel en gedroogd fruit.
Wat we inmiddels zelf weten is dat oliebollen stevige bodemleggers zijn: ze vullen goed. Daarom waren oliekoeken erg welkom in de winter. Eind middeleeuwen gingen de armeren langs de deuren in het nieuwe jaar om de beste wensen over te brengen en kregen hiervoor als dank oliekoeken terug. Sinds de 19e eeuw is de traditie geboren om oliekoeken (en later oliebollen) te eten met oud op nieuw.
Gelukkig nieuwjaar!
Wat we inmiddels zelf weten is dat oliebollen stevige bodemleggers zijn: ze vullen goed. Daarom waren oliekoeken erg welkom in de winter. Eind middeleeuwen gingen de armeren langs de deuren in het nieuwe jaar om de beste wensen over te brengen en kregen hiervoor als dank oliekoeken terug. Sinds de 19e eeuw is de traditie geboren om oliekoeken (en later oliebollen) te eten met oud op nieuw.
Gelukkig nieuwjaar!
Zelf oliebollen maken
Meer recepten voor oliebollen
Meer lezen?
Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken
Heerlijk borrelen met borrelhapjes! Maar heb je geen zin of tijd om de hele avond in de keuken te staan? Lees de tips om je borrel goed voor te bereiden met hapjes die je van tevoren kunt maken.

7x kerstcocktails
Tijdens de feestdagen is het leuk om echt even uit te pakken en iets bijzonders te maken. Wij verzekeren je, met deze 7 kerstcocktails steel je sowieso de show.

Hoe dek je de tafel volgens de etiquette?
Zeker voor het kerstdiner is het extra leuk om uit te pakken met een prachtig gedekte tafel. Maar ehh… Hoe heurt dat eigenlijk ook alweer?
