Havermout
Havermout past niet alleen in een gezond voedingspatroon maar is daarnaast ook nog eens super veelzijdig. Ben jij benieuwd wat havermout precies is en waar het vandaan komt? Wij vertellen je er alles over.
Havermout past niet alleen in een gezond voedingspatroon maar is daarnaast ook nog eens super veelzijdig. Ben jij benieuwd wat havermout precies is en waar het vandaan komt? Wij vertellen je er alles over.
Havermout komt zoals je misschien al had verwacht van de haverplant. Deze oeroude graansoort is een gezonde en lekkere bron van koolhydraten en vezels! Daarnaast is havermout van zichzelf een van de weinige graansoorten die glutenvrij is.
Havermout is gezond maar kijk altijd naar de ingrediëntenlijst eigenlijk zou er maar 1 ingrediënt vermeld moeten worden, namelijk volkoren havermout. Hoe minder toevoegingen hoe gezonder. Het wordt gemaakt van geplette of hele haverkorrels. Dit zijn volkorengranen die rijk zijn aan vezels, magnesium, fosfor, zink en vitamine B1. Havermout is daarnaast ook een bron van ijzer en koper. Er is wetenschappelijk bewezen dat de oplosbare vezels in havermout het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen.
Met havermout kun je binnen een handomdraai een lekker en gezond ontbijt samenstellen. Naast warme havermoutpap kun je er overnight oats mee maken: koude havermoutpap oftewel havermout geweekt in (plantaardige) melk. Naast in een smoothie kun je het ook makkelijk gebruiken om bijvoorbeeld granola van te maken. Heerlijk met yoghurt en vers fruit bijvoorbeeld.
Met havermout kun je veel variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een crumble of zelfgemaakte havermoutrepen. Verder leent havermout zich er ook voor om havermeel van te maken, waardoor je het op dezelfde manier kunt verwerken als meel of bloem. Je kunt het zelfs gebruiken in bijvoorbeeld gezonde pannenkoeken, taarten, cakes, koekjes en muffins of zelfs hartig in een vegetarische burger met groenten.
Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt. Havermout is ook een goede toevoeging aan smoothies, om ze lekker dik te maken. Door havermout van tevoren te roosteren in een droge koekenpan, komt de nootachtige smaak nog meer naar boven en dat is wel zo lekker in bijvoorbeeld deze hartige granola.
Pure havermout is van zichzelf een van de weinige graansoorten die glutenvrij is. Wel wordt havermout vaak verwerkt op plekken waar andere, glutenhoudende producten worden verwerkt. Let daarom altijd goed op de allergenen informatie op de verpakking.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben. Havermout is vanuit de basis een gezond product maar net als met andere gezonde producten hangt het er vanaf hoeveel en hoe vaak je het eet.
Wie bij granen alleen aan tarwe denkt, heeft nog een wereld te ontdekken. Er zijn namelijk allerlei graansoorten, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Ontdek het hier!
Heb je geen zin in brood of wil je minder brood eten? Dan zijn deze zes broodvervangers wat voor jou. En ze zijn nog lekker ook!
Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Welke broodsoorten zijn er allemaal?