Je pan schoonmaken

Een aantal handige tips

Hoe maak je je aangebrande pan schoon?

Je herkent het vast: je staat geconcentreerd in je pan te roeren tot je wordt geroepen, de televisie je afleidt of de deurbel gaat. Een uur later doet een verbrande geur uit de keuken je beseffen dat je het pannetje op het fornuis bent vergeten. Zonde van het eten, maar ook van de pan. Geen paniek! Wij geven je een aantal tips om je pan weer blinkend schoon te krijgen.

Tips om jarenlang je pannen te kunnen gebruiken

  • Laat de pannen eerst opwarmen op een laag tot middelhoog vuur. Schakel na enkele minuten pas over naar een middelhoog/hoog vuur (als je gerecht dit vereist natuurlijk).
  • Gebruik alleen olie of boter die geschikt is voor hoge temperaturen. Vermijd bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, want deze is niet geschikt om te bakken en braden.
  • Gebruik siliconen of houten spatels om de pan niet te beschadigen. Vermijd het gebruik van vorken, messen of andere scherpe voorwerpen.
  • Laat de pannen na gebruik volledig afkoelen voordat je hem afwast.
  • Handwas is nog altijd beter en zachter voor de pannen dan de vaatwasser. Warm water met een beetje afwasmiddel en een zachte spons volstaan om de meeste pannen te reinigen.
  • Droog je gietijzeren pan direct en grondig na het schoonmaken en bewaar ‘m op een droge plek. Zo voorkom je roestplekken.

1. Schoonmaaksoda

  1. Gebruik een spatel om het verbrande zo veel mogelijk weg te schrapen. Gebruik hiervoor plastic of hout, zodat het geen schade aanbrengt aan de pan.
  2. Vul de pan met water en doe 2 flinke scheppen schoonmaaksoda in de pan. Breng het aan de kook en laat het nog even doorkoken. Je hoeft nauwelijks te schrobben of te poetsen, de soda zorgt ervoor dat de aangebrande resten vanzelf losweken.
  3. Giet het water af en was de pan nog even af met een afwasborstel.
  4. Droog de pan direct en grondig.

2. Baking soda: het wondermiddel

Niet alleen schoonmaaksoda is een wondermiddel, ook baking soda is een veelgebruikt, krachtig en duurzaam schoonmaakmiddel. Maak een papje van baking soda en een beetje water, en smeer dit op de aangebrande plekken. Laat dit een uurtje staan en de baking soda neemt de aangebrande resten zo met zich mee.

3. Schoonmaken met citroen of azijn

Heb je iets vloeibaars laten aanbranden zoals melk, tomatensaus of jam? Citroensap helpt je dan uit de brand. Doe wat citroensap met een laagje kokend water in de pan en laat dit een kwartiertje doorkoken.

Een andere optie is je aangebrande pan schoonmaken met azijn. Doe een laagje azijn in de pan met wat koud water. Laat dit een kwartiertje weken. Als het goed is kan je met de borstel de verbrande, vloeibare etensresten zo verwijderen.

4. Afwasmiddel

Je kan hardnekkige vlekken verwijderen met een grondige reiniging:
  1. Vul je pan halverwege met water en een beetje afwasmiddel
  2. Breng het aan de kook. Het kookproces zal het verbrande residu verwijderen
  3. Je zou de rest van de pan moeten kunnen schoonmaken.

Meer lezen?

Hoe maak je je bestek schoon?

Glanzend bestek maakt je avondeten ineens een feestmaal en voor je gevoel waan je je even in een sterrenrestaurant. Wij helpen je je bestek weer stralend schoon te maken.

Start met schoonmaken
Bestek in het sop

Hoe maak je je ovenschalen en taartvormen schoon?

Ovenschaal of taartvorm schoonmaken? Dat is heel gemakkelijk. Wij delen alle tips met je om je gespaarde items weer als nieuw te krijgen.

Bekijk de tips
Ovenschalen en bakvormen schoonmaken

Hoe onderhoud je je messen?

Keukenmessen, van koksmes tot schilmes, je wil ze zo lang mogelijk mooi en scherp houden. Hoe onderhoud je je messen en voorkom je ongelukken?

Lees alle tips
Zorg goed voor je keukenmessen