Tijgermelk

Tijgermelk: onze favoriet uit Latijns-Amerika 

Je aandacht is direct gewekt bij het proeven van dit speciale mengsel: tijgermelk. Vooral bekend als onderdeel van ceviche maar verassend veelzijdig! Wat is tijgermelk nu eigenlijk, en hoe komt het aan zijn mysterieuze naam? Laten we dat gaan ontdekken in deze blog.

Wat is tijgermelk? 

Tijgermelk, of 'leche de tigre' in het Spaans, is geen melk van een tijger, maar verwijst naar een pittige, zure marinade uit de Peruaanse keuken. Het is een mengsel van limoensap, gesneden uien, chilipepers, zout, en vaak koriander, dat samen een explosie van smaken geeft. De ‘melk’ wordt vooral gebruikt in het beroemde visgerecht ceviche. Door het zuur van de marinade wordt de vis stevig en wit, net alsof hij gekookt is. En dat smaakt… heerlijk!

Zelf gemakkelijk ceviche maken? Wij helpen je graag! Wist je dat het sap dat overblijft nadat de vis ‘gegaard’ is, vaak als shotje wordt gedronken? Dat is smaakvol en gezond!

Waarom heet het tijgermelk? 

Dat kunnen we in twee delen uitleggen. Ten eerste zit tijgermelk vol met intense smaken en geeft het door de verse ingrediënten een echte vitamineboost. Veel Latijns-Amerikanen zeggen daarom dat het drinken van tijgermelk je de kracht van een tijger geeft. Ten tweede lijkt de licht witte kleur van de marinade een beetje op melk. Combineer deze twee gedachten en je krijgt de pakkende naam, tijgermelk.

Waar gebruik je tijgermelk voor? 

Tijgermelk is jouw wapen in de keuken om gerechten een unieke smaak te geven. Zoals genoemd wordt het meestal gebruikt in ceviche om de vis te 'koken' en te marineren. Maar je kunt tijgermelk ook gebruiken als dressing voor salades, marinade voor gegrilde gerechten of zelfs als toevoeging aan cocktails.

Zelf tijgermelk maken 

Tijgermelk kant en klaar kopen is niet nodig. Want zelf tijgermelk maken is eenvoudiger dan je denkt. Het vereist slechts een paar basisingrediënten en wat creativiteit. Meng limoensap, fijngesneden rode ui, gehakte chilipepers, een snufje zout, en optioneel verse koriander in een kom. Laat het sap even staan zodat de smaken goed kunnen mengen en jij kan aan de slag in de keuken!

Meer lezen

Alles over furikake

De kans is groot dat furikake je niets zegt, maar je het toch al een keer gegeten hebt! Lees alles over deze Japanse smaakmaker.

Lees meer over furikake
Verschillende soorten furikake in kommetjes

Kombu: alles wat je moet weten

Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.

Meer over kombu

Gochujang: de Koraanse smaakmaker

Wil je weten waarom de Koreanen zo dol zijn op gochujang? We vertellen je er alles over.

Lees alles over gochujang
Kimchi met gochujang