Hotpot: alles wat je moet weten
Lekker, makkelijk, én gezellig; wij begrijpen wel waarom hotpot zo hot is. Maar waar komt hotpot precies vandaan? En wat kun je allemaal in hotpot bereiden? Wij zoeken het voor je uit.
Lekker, makkelijk, én gezellig; wij begrijpen wel waarom hotpot zo hot is. Maar waar komt hotpot precies vandaan? En wat kun je allemaal in hotpot bereiden? Wij zoeken het voor je uit.
De naam verraadt het al; een hotpot is een hete pan gevuld met bouillon waarin (vaak Aziatische) ingrediënten worden gegaard. Deze Oosterse fondue komt oorspronkelijk uit China, maar ook in landen als Thailand, Zuid-Korea en Japan kun je heerlijke hotpot eten. Het idee is dat je verschillende ingredienten gaart in de hotpot, die je daarna in sausjes als hoisin of sesampasta kunt dippen. Als bijgerecht kun je noedels, rijst of aardappels serveren.
Hotpot eet je niet alleen en zorgt hoe dan ook voor gezelligheid. Verzamel een grote groep vrienden en zet de hotpot samen met alle ingrediënten in het midden van de tafel. Stokjes in de aanslag en... Hotpotten maar!
In Thailand wordt een hotpot 'Thai Suki' genoemd, terwijl in Japan het 'shabu shabu' heet. De Chinese hotpot kent verschillende namen zoals 'huǒguō' en 'qìchuán' (het Chinese woord voor stoomboot). Ondanks de verschillende namen is het gerecht hetzelfde in elk land: een pan gevuld met bouillon waarin ingrediënten worden gegaard.
Absoluut. Sterker nog, hotpotten is hartstikke makkelijk. Zorg er wel voor dat je het juiste spullen in huis hebt. Denk aan een (vrijstaand) kookplaatje en een grote pan voor de bouillon. Ook zijn fonduenetjes handig om te hebben. Dit zijn kleine netjes waarmee je de ingredienten makkelijk uit de bouillon vist. En vergeet het belangrijkste onderdeel van een succesvolle hotpot niet: een fijn gezelschap met grote honger. Hier vind je recepten voor een heerlijke hotpot.
Je hoeft geen speciale pan aan te schaffen voor avondje hotpotten. Met een elektrische kookplaat en (soep)pan kom je al een heel eind. Wil je het professioneler aanpakken, dan kun je ook een echte hotpot pan kopen bij een Aziatische speciaalzaak. Je hebt verschillende soorten pannen met ingebouwde grillplaten en aparte vakjes voor de bouillon.
Je kunt het zo gek niet bedenken: van groente tot schelpdieren, en alles er tussenin. Denk bijvoorbeeld aan knapperige Chinese kool, plakjes tofu of rundergehaktballetjes. Houd wel rekening met het feit dat elk ingrediënt een andere gaartijd heeft. Populaire ingrediënten voor in de hotpot zijn stukjes vlees zoals biefstuk, verse bladgroenten en udon noodles.
Wil je dat jouw hotpot in de smaak valt? Let dan op deze tips:
Jouw hotpot valt of staat met een lekkere bouillon. Dit is de basis voor elke hotpot. Wil je indruk maken op jouw gasten? Ga dan voor een zelfgemaakte bouillon, zoals dit recept met bleekselderij en kruidnagel. Geen tijd om uren in de keuken te staan? Ook met een kant-en-klare bouillon kom je al een heel eind.
Voeg wat bijzondere smaakmakers zoals koriander, limoen en gember toe voor wat extra smaak.
Vergeet ook niet om verschillende dipsausjes en toppings klaar te zetten. Deze Japanse mayonaise doet het altijd goed. Eet smakelijk!
Een grote pan met warme bouillon waar je samen uit eet, geen wonder dat sukiyaki een populair winters gerecht is in Japan. Maar wat is sukiyaki en hoe kun je het zelf maken?
Gochu-wat? Nee, precies. Echt bekend in Nederland is dit Koreaanse ingrediënt nog niet echt. Wat is het precies? En waar smaakt het naar? We vertellen je er alles over.
Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.