Eetbare bloemen
Welke bloemen kan je allemaal eten?
Niet alle bloemen zijn geschikt om te eten. Sterker nog, sommige (wilde) bloemen zijn giftig! Dus voordat je je gerechten opleukt met een bloemetje eerst even checken of ze eetbaar zijn. Deze 8 bloemen kun je in ieder geval eten:
-
Bieslook
Bieslook is natuurlijk een bekend ingrediënt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat niet alleen de groene ‘stengels’, maar ook de mooie, lila bloemen van bieslook eetbaar zijn! Deze bloemen hebben net als het blad een milde uiensmaak. Verrassend om dus juist hier je salade of gerecht mee te verrijken. -
Viooltjes
Viooltjes zijn met hun mooie uiterlijk en milde smaak één van de meest gebruikte eetbare bloemen. Omdat ze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, zijn ze vooral populair als garnering. De bloemblaadjes die je daarvoor kan gebruiken, smaken een beetje als sla. Wat ook leuk is aan viooltjes: je kunt ze makkelijk zelf kweken! -
Anjers
Deze bloem zou je niet zo snel in dit rijtje verwachten, omdat het zo'n typische boeketbloem is. Maar deze bloem met zijn prachtige gekrulde blaadjes doet het dus ook goed in de keuken. De bloemblaadjes van anjers smaken een beetje kruidig, zoals kruidnagel. -
Vlierbloesem
Bij deze bloem moet je even extra opletten: de bloemen van de vlier (een struik) zijn eetbaar. De bessen van deze struik -de vlierbessen- niet, die zijn rauw licht giftig. Zolang de vlier bloeit kan je de verse bloesem hiervan plukken en gebruiken in de keuken. Van vlierbloesem kan je heerlijke limonade maken of er thee van trekken. -
Lavendel
Lavendel heeft altijd zo'n heerlijke zweem van romantiek en zwoele zomers. De geur herken je uit duizenden, maar proeven kan je het dus ook. Je kunt gedroogde lavendelknopjes verwerken in koekjes, over een salade strooien, er een cocktail mee opleuken of er bijvoorbeeld met heet water thee van maken. De smaak is vrij sterk en wat bitter, dus wees er niet te kwistig mee. -
Goudsbloem
De goudsbloem is ook een populair en dus veelgebruikt bloemetje in de keuken. Hij wordt vooral gebruikt vanwege z'n frisse kleuren, want – net als het viooltje- heeft de goudsbloem niet zo'n uitgesproken smaak. Als je heel goed je best doet, kun je wat peper ontdekken erin. Je gebruikt alleen de blaadjes van deze bloem. -
Bergamot
Bergamot is naast een citrusvrucht ook een kruid. De bloemen van dit kruid en ook de bladeren zijn eetbaar. De bloemen hebben een lichte citrussmaak. Dus heerlijk fris voor op bijvoorbeeld een salade. Van het blad kan je een dressing maken of zelfs een bergamotsaus voor op je vis of vlees. -
Oost-Indische kers
Van deze bloem kun je alles eten: de bloem, maar ook het blad en de wortels. De smaak van de bloemblaadjes is een beetje pittig, variërend van peperachtig tot een beetje als radijs. Heerlijk om te eten bij een salade dus. Voordeel van het zelf kweken van deze bloem op je balkon of in je tuin is dat het ook een geliefd bloemetje is onder vlinders en bijen. Zo heb je er dus twee keer plezier van!
Eetbare bloemen kopen?
Hoe gebruik je eetbare bloemen?
* Op een salade. Met eetbare bloemen fleur je een groene salade geweldig op én je geeft de salade een kleine smaaktwist mee. Gebruik hier bijvoorbeeld anjers voor.
* Verwerk bloemblaadjes in ijsblokjes. Het is super simpel, maar het effect is indrukwekkend. Leg een bloem(blaadje) in elk vakje van een ijsblokvorm, vul de vorm met water en leg in de vriezer. De magie van natuur!
* Niet alleen in ijs, maar ook óp ijs staan eetbare bloemetjes prachtig. Bijvoorbeeld op zo'n mooie ijsbombe. In één klap een eyecatcher op tafel. Of luchtig gestrooid over zelfgemaakt ijs. Omdat het hierbij meer om het uiterlijk dan de smaak gaat, kun je hierbij dus kiezen voor kleurrijke, milde bloemetjes als viooltjes of goudsbloem.
* Een taart maak je extra feestelijk door bovenop of op de verschillende laagjes bloemetjes te leggen. Helemaal feest wordt het als je het combineert met (zomer)fruit.
* Maak je je kaasplankje meestal op met wat druiven? Leuk en lekker natuurlijk, maar verrassen doe je je gasten pas echt met deze outside-the-box variant: leg een beetje lavendel of Oost-Indische kers op en naast de kazen. Succes verzekerd!
* Verwerk bloemetjes op of in een taart. Of maak zelf eclairs en versier ze met viooltjes. Een kleurexplosie van jewelste.
* Cocktails met een extraatje. Met een bloemetje in of op de rand van een glas, maak je een cocktail of bubbel extra feestelijk. Een klein beetje lavendel in een glas Cava bijvoorbeeld. Niet te veel, want lavendel is qua smaak één van de wat meer overheersende bloemen.
Daar word je toch vrolijk van?
Wist je dat chocolade heel goed matcht met bloemetjes? Je hebt tips gekregen over welke bloemen je kunt eten en hoe je ze kunt verwerken in gerechten en drankjes. Maar we hebben ook hele mooie producten voor je op het schap liggen waar al bloemetjes in zitten! Laat je verrassen!Meer chocolade met een bijzondere smaakRecepten met eetbare bloemen
Meer lezen?
Zelf aan de slag met je moestuin
Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.
Wat je nog niet wist over bergamot
De meeste mensen kennen bergamot als een geur. Maar bergamot is nog veel veelzijdiger! Ook in de keuken gooit deze vrucht én dit kruid hoge ogen. Lees mee!
5 tips om de biodiversiteit te vergroten
Wat kan jij doen om de natuur een handje te helpen? We geven je 5 praktische tips om jouw impact op biodiversiteit te vergroten.