Waterkoker ontkalken

Snel en simpel: 6 tips voor een schone waterkoker

Heb je last van kalkaanslag in je waterkoker? Geen paniek! Dit zijn onze 6 tips om snel en simpel je waterkoker te ontkalken:

  1. Waterkoker ontkalken met natuurazijn
  2. Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
  3. Waterkoker ontkalken met citroensap
  4. Waterkoker ontkalken met baking soda
  5. Waterkoker ontkalken met een vaatwastablet
  6. Waterkoker ontkalken met professionele middelen

1. Natuurazijn

Natuurazijn is een populair middel om de waterkoker te ontkalken. Vul je waterkoker voor de helft met natuurazijn en de andere helft met water, laat dit een uur intrekken en breng het daarna aan de kook. Giet het vervolgens af en spoel de waterkoker een paar keer goed na met schoon water. Tada, je hebt weer een kalkvrije waterkoker! Weten wat je allemaal nog meer kunt schoonmaken met azijn? Deze schoonmaakhacks mag je niet missen!

2. Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een echte alleskunner. Ook voor het ontkalken van je waterkoker kan het dé oplossing zijn. Doe een kopje schoonmaakazijn bij een halve liter water en laat het koken voor een schoon resultaat. Let er wel op dat schoonmaakazijn een stuk krachtiger is dan natuurazijn. Daardoor kan het verschillende onderdelen van je waterkoker aantasten. Tip: bekijk altijd op de verpakking of het schoonmaakazijn geschikt is voor in de waterkoker.

3. Ontkalken met citroensap

Citroensap is niet alleen een lekkere toevoeging in veel gerechten, het is ook een goed middel tegen kalk! Voeg een half kopje citroensap toe aan de waterkoker, vul deze met water en laat het mengsel koken. Heb nog even geduld zodat het allemaal kan intrekken en giet het daarna af. Als laatste stap spoel je de waterkoker nog even na met schoon water, en jouw waterkoker is weer kalkvrij.

4. Baking soda

Ook het wondermiddel baking soda kan voor het ontkalken van de waterkoker gebruikt worden. Vul de waterkoker voor de helft met water en voeg een theelepel bakingsoda toe. Breng dit mengsel aan de kook. Laat het na het koken even staan, zodat het bakingsoda-effectief kan inwerken op de kalkresten. Giet vervolgens het water weg en spoel de waterkoker goed om, zodat er geen resten of smaak van de bakingsoda achterblijven.

5. Ontkalken met een vaatwastablet

Je waterkoker ontkalken met een vaatwastablet? Dat kan zeker! Breek een klein stukje van een vaatwastablet af en voeg dit toe aan een volledig gevulde waterkoker. Laat dit koken en giet het daarna af. Spoel je waterkoker vervolgens nog minimaal 1 keer na met schoon water zodat je volgende kopje thee of koffie niet naar een vaatwastablet smaakt! Tip: controleer altijd even of het vaatwastablet geen chloorbleekmiddel bevat, dit kan de binnenkant van je waterkoker beschadigen.

6. Professionele middelen

Naast de eerder genoemde middeltjes zijn er ook producten speciaal ontworpen om te ontkalken. Neem eens een kijkje in het (online) schoonmaakmiddelenassortiment van jouw Albert Heijn om te zien wat er allemaal beschikbaar is! Volg altijd de instructies op de verpakking voor het perfecte resultaat.

Tip: spoel na het ontkalken van je waterkoker ook het filter goed na. Dit filter vangt kalkresten op en kan dus vol zitten met kalk. Maak het filter los, spoel het goed uit onder de kraan en plaats het terug. Zo weet je zeker dat je volgende drankje vrij is van kalkrestjes.

Waarom en hoe vaak ontkalken?

Waarom is het ontkalken van je waterkoker eigenlijk nodig? Simpel. Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je waterkoker minder goed werkt en het langer duurt om water te koken. Ook kan het invloed hebben op de smaak van je water, waardoor je thee of koffie net wat minder lekker is. Af en toe ontkalken zorgt dus voor sneller en beter kokend water. Gebruik je jouw waterkoker dagelijks? Dan kun je het beste eens in de twee tot drie maanden even ontkalken.

Voorkomen is beter dan… genezen

Je weet nu hoe je makkelijk je waterkoker kunt ontkalken, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk kalkaanslag in jouw waterkoker ontstaat:

  1. Gebruik gefilterd water: door gefilterd water te gebruiken in je waterkoker, verlaag je de hoeveelheid kalk die in het water zit. Dit kan de vorming van kalkaanslag flink verminderen.
  2. Leeg de waterkoker na gebruik: zorg ervoor dat je de waterkoker na gebruik leegschenkt. Dit voorkomt dat achtergebleven water kalkaanslag kan vormen.
  3. Droog de binnenkant: maak de binnenkant van je waterkoker af en toe schoon met een droge doek. Dit neemt het laatste beetje water op en helpt zo om kalkaanslag te voorkomen.

Meer lezen?

Schoonmaakhacks voor in huis

Het hele huis schoon en fris. Wij helpen je op weg met het schoonmaken van de wasmachine, oven, inductieplaat, afzuigkap, stoffen bank en tapijt!

Lees de schoonmaakhacks
Schoonmaaksop

Alles over duurzaam schoonmaken

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Lees meer over duurzaam schoonmaken
Aanrecht met schoonmaakartikelen

Hoe maak je je ovenschalen en bakvormen schoon?

Ovenschaal, bakvorm, gietijzeren pan of je nieuwe keukentools schoonmaken? Dat is heel gemakkelijk. Wij delen alle tips met je om je gespaarde items weer als nieuw te krijgen.

Lees de tips