Speltbrood: alles wat je moet weten
Speltbrood smaakt heerlijk, is volop verkrijgbaar en zou bovendien reuze gezond zijn. Maar wat is ‘spelt’ eigenlijk? Waarom is het steeds populairder en is het dan ook gezonder dan tarwebrood?
Speltbrood smaakt heerlijk, is volop verkrijgbaar en zou bovendien reuze gezond zijn. Maar wat is ‘spelt’ eigenlijk? Waarom is het steeds populairder en is het dan ook gezonder dan tarwebrood?
Spelt is een graansoort waar net zoals tarwe meel van wordt gemaakt. Het speltmeel vormt het hoofdingrediënt van speltbrood. Speltbrood is verkrijgbaar in wit, bruin en volkoren, waarvan volkoren de meeste voedingswaarden heeft. Minimaal 98% van het meel van een speltbrood moet ook echt van spelt afkomstig zijn anders mag het brood geen speltbrood worden genoemd.
Volkoren speltbrood is gemaakt van volkorenmeel en bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen dan bijvoorbeeld wit speltbrood. Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Kijk op de verpakking of de productpagina hoeveel gram voedingsvezels er in je speltbrood zitten. Wanneer je genoeg volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Wil je dus een bewuste boterham, kies dan voor volkorenspelt.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bevat spelt wel gluten. Spelt bevat misschien minder gluten dan tarwe, maar mensen die last hebben van glutenallergie kunnen beter geen speltbrood eten. Gluten zijn eiwitten in granen. Deze granen kunnen bij sommige mensen lastig verteerd worden met vervelende klachten als gevolg. Maar omdat de gluteneiwitten in spelt een iets andere samenstelling hebben, kunnen mensen die een milde overgevoeligheid hebben speltbrood vaak wel beter verdragen.
Spelt bevat evenveel koolhydraten als tarwebrood. En eet je te veel koolhydraten, dan worden deze koolhydraten omgezet in vet. Anders dan tarwebrood bevat speltbrood meer eiwitten en vetten. Daardoor krijg je eerder een vol gevoel en heb je aan minder genoeg. Daarnaast zorgen de eiwitten in speltbrood ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt waardoor je minder ‘lekkere’ trek hebt. Zo kan het eten van speltbrood indirect helpen bij het afvallen.
Zeker, het is heel makkelijk om zelf een heerlijk speltbrood te bakken. Gebruik bijvoorbeeld een recept waarmee je tarwebrood bakt en vervang het tarwemeel voor speltmeel. Wie wordt er nou niet gelukkig van de geur van versgebakken brood?
Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Op wat voor brood doe je jouw beleg?
Wat maakt volkorenbrood nu precies volkorenbrood? Is volkorenbrood niet gewoon hetzelfde als bruinbrood?
Wat maakt desembrood nou precies desembrood? En wat is het verschil tussen zuurdesembrood en desembrood zelf?