Ijskoffie maken
IJskoffie kan eigenlijk altijd. En het mooie is: het is heel simpel zelf te maken. Onze koffiekenners helpen je op weg met de beste tips en tricks.
Koude koffie? Dat heeft toch geen smaak? Een goede cold brew bewijst het tegendeel en laat zien dat koude koffie juist zacht en zoet kan smaken. Met een paar ingrediënten en een beetje geduld maak je dit verrassend lekkere drankje .
Cold brew is koud gezette koffie. Je maakt cold brew door de gemalen koffie in koud water of water op kamertemperatuur te zetten en daarna de gemalen koffie eruit te filteren. Doordat de koffie niet in contact komt met kokend water is de koffie minder zuur en bevat het meer cafeïne. De sterkte van de koffie kun je zelf bepalen door de tijd die je de koffie laat trekken. Hoe langer hoe intenser de smaak. Een goede cold brew heeft minimaal 12 uur de tijd nodig om goed op smaak te komen.
Voor ijskoffie wordt koffie warm gezet en daarna laat je dit afkoelen door dit op ijsblokjes te laten vallen. Cold brew wordt gemaakt van gemalen koffie die je vermengtd met koud water. Om de smaken uit koude koffie goed te laten trekken, duurt het langer om een cold brew te maken dan een ijskoffie. Cold brew heeft daardoor ook een sterkere smaak dan ijskoffie.
Voor cold brew heb je maar weinig ingrediënten nodig:
French press, glazen kan of grote pot
Koffiebonen of fijngemalen koffie van zeer goede kwaliteit
Koffiemolen wanneer je koffiebonen gebruikt
Koud water
Kies het liefst bij zowel koffiebonen als voorgemalen koffie voor Arabica koffiebonen. Deze koffiebonen hebben een zoete en zachte smaak en zijn daarmee zeer geschikt om Cold Brew te maken.
Stap 1: maal de koffiebonen
Wanneer je koffiebonen gebruikt, maal deze dan eerst fijn in een koffiemolen.
Stap 2: laat de koffie weken
Doe 200 gram fijngemalen koffie in een french press, kan of pot en giet hier zachtjes 1 liter water aan toe. Roer voorzichtig met een lepel door de inhoud en sluit de french press, kan of pot af. Schud een keer om en laat de cold brew tenminste 12 uur op kamertemperatuur staan.
Stap 3: zeef de koffie
Nu nog de laatste stap voordat je kan genieten van je cold brew. Filter de koffie door bij een french press de filter langzaam omlaag te duwen. Als je kan of pot gebruikt, filter dan de koffie met een koffiefilter. Maak de filter altijd eerst even nat zodat de koffie niet naar papier smaakt. Als de koffie gefilterd is, dan is je zelfgemaakte cold brew klaar!
IJskoffie kan eigenlijk altijd. En het mooie is: het is heel simpel zelf te maken. Onze koffiekenners helpen je op weg met de beste tips en tricks.
Barista in eigen huis? Lees dan al onze tips voor het maken van de perfecte latte macchiato.
Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan, met ons stappenplan maak je de lekkerste cappuccino gewoon zelf!