Kaas laat zich prima in een hokje stoppen. Het probleem is alleen dat kaas zich comfortabel voelt in heel veel verschillende hokjes. We kunnen kaas bijvoorbeeld indelen naar land, naar (rijpings)leeftijd, naar hoeveelheid vocht (hard, zacht of smeerbaar), naar het dier dat de melk levert (koe, schaap, geit) of naar de verschillende soorten kaas. Laten we daar maar eens mee starten. De bekendste soorten kaas zijn:
-
Harde kaas
-
Verse kaas
-
Blauwschimmelkaas
-
Witschimmelkaas
-
Roodschimmelkaas
Harde kaas
Bij harde kaas is er veel vocht uit de kaasmassa geperst of is de kaas gerijpt waardoor hij ingedroogd is. Daardoor ontstaat een heel stevige kaas. Smakelijke voorbeelden van harde kaas zijn:
-
Goudse
-
Edammer
-
Emmenthaler
-
Gruyère
-
Parmezaanse
-
Cheddar
-
Manchego
Verse kaas
Verse kaas is (bijna) niet gerijpt. Het is een zachte kaas met een milde frisse tot lichtzure smaak. Veel mensen noemen verse kaas ook wel witte kaas vanwege de, ja...kleur. Bekende verse kazen zijn:
Blauwschimmelkaas
Blauwschimmelkaas is kaas waar zogenaamde blauwe schimmeladers doorheen lopen. Die schimmel is gewoon eetbaar en zorgt voor een lekker pittige, uitgesproken smaak, die zowel grote fans als ‘vijanden’ heeft. De meeste blauwschimmelkazen worden gemaakt van koemelk, maar er zijn uitzonderingen. Roquefort wordt bijvoorbeeld van schapenmelk gemaakt. De bekendste andere blauwschimmelkazen zijn:
Witschimmelkaas
Witschimmelkaas is heel herkenbaar aan zijn –je raadt het al- witte korst. Aan de kleur van de korst kun je meestal zien hoe de kaas smaakt. Is die heel wit, dan is de smaak vaak wat toegankelijker en milder. Als de korst al iets bruiner is, dan heeft de kaas een meer uitgesproken smaak en geur. Sommigen noemen dit ook wel: stinken. Van witschimmelkaas zijn de bekendste voorbeelden Franse kazen:
Roodschimmelkaas
Van roodschimmelkaas verkleurt de korst niet door een schimmel maar door een bacterie. Deze kaas is romig van smaak en vaak een beetje pikant. De korst van de zachtere kazen kun je gewoon eten. Van roodschimmelkaas bestaan er onder andere: