Alles over biodiversiteit

Biodiversiteit is van groot belang voor de wereld. Wat kun jij doen om biodiversiteit te stimuleren? En wat doet Albert Heijn om de biodiversiteit te verbeteren? Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis Bodiversity Center in Leiden, geeft antwoord.

1. Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven: alle planten, dieren en micro-organismen die op aarde te vinden zijn. Dus een walvis is een soort, maar ook een madeliefje. Tot op de dag van vandaag hebben wetenschappers al meer dan 2 miljoen soorten beschreven, en elke dag komen daar nog nieuwe soorten bij!'

Koeien in de wij

2. Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?  

Je kunt biodiversiteit zien als een blokkentoren. De steentjes samen vormen het bouwwerk. Als je daar te veel steentjes uithaalt, valt de toren om. Zonder plankton geen vis, zonder bomen geen apen, zonder bloemen geen bijen, zonder bijen geen bloemen en dus ook geen vruchten. Zelfs een mug heeft een belangrijke functie: die is voedsel voor kikkers en die worden weer gegeten door vogels. Vogels verspreiden zaden, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Al het leven is afhankelijk van ander leven. Ook wij zijn daar onderdeel van, daarom moeten we zuinig zijn op de natuur’.

bij op een bloem

3. Hoe zorgen we voor een goede biodiversiteit? 

Als er te veel soorten verdwijnen, kan het evenwicht worden verstoord. Soorten staan onder druk door het verdwijnen van het leefgebied, de impact van klimaatverandering en de toename van plastic in het milieu. Het wordt dus tijd dat we weer gaan leven met de natuur in plaats van ván de natuur. Als we met z’n allen de schouders er onder zetten, kunnen we de biodiversiteit weer meer in balans krijgen. Zelf aan de slag? Bekijk de 5 tips om biodiversiteit bij jou in je tuin of op je balkon te vergroten.

 

Moestuin op je balkon of in de vensterbank

4. Hoe staat het met de biodiversiteit in Nederland? 

Sinds 1990 zijn de populaties wilde dieren in Nederland gehalveerd en het aantal insecten en weidevogels is enorm afgenomen. In de stad is de biodiversiteit de laatste jaren juist toegenomen. Een betere waterkwaliteit zorgt dat zorgt dat futen, meerkoeten en ijsvogels in de stad gingen wonen. Vossen, egels en slechtvalken hebben de stad inmiddels ook ontdekt. Dat is mooi, want die eten bijvoorbeeld weer muizen, waar er meer dan genoeg van zijn. Maar op het platteland zie je een achteruitgang van veel insectensoorten, doordat hun leefgebieden zijn verdwenen.’

 

weiland

5. Hoe zien we biodiversiteit terug in de supermarkt? 

Je zou het misschien niet denken, maar het meeste voedsel wat in de supermarkt ligt wordt in de natuur gemaakt. We hebben in ons land alleen al zo’n 370 verschillende bijen. De bestuiving van wilde bijen - liefst zoveel mogelijk verschillende soorten - zorgt bijv. voor mooie ronde appels. Ook meloenen, kersen, avocado’s, komkommers, broccoli en pompoenen. Deze hebben we dus te danken aan de bijen. Tot aan amandelen, koriander en koffie aan toe. Zonder hen zal de supermarkt een stuk leger zijn.’

Bloemkolen in een weiland

Meer lezen?

Wereldbol gemaakt van sla

5 tips om de biodiversiteit te vergroten

Wat kan jij doen om de natuur een handje te helpen? We geven je 5 praktische tips om jouw impact op biodiversiteit te vergroten.

Lees hoe jij biodiversiteit kan vergroten
Voedselverspilling tegengaan

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat.

Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland zo’n 34 kilo per persoon per jaar besparen. Benieuwd hoe jij minder voedsel kan verspillen?

Lees de 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan
Duurzame voedingsmiddelen

Wat is biologisch eten?

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. We vertellen je er alles over!

Lees meer over biologisch eten