Italiaanse wijnen, druivensoorten en wijnstreken

Italië is het land van pizza, lekkere pasta’s en natuurlijk het land van overheerlijke wijnen. Je hebt vast weleens een glas (of meer) Italiaanse wijn gedronken. Maar weet je ook uit welk gebied de wijn afkomstig is en wat zo kenmerkend was aan de smaak? We leggen het je graag uit!

 

Wist je bijvoorbeeld dat…
- er in Italië acht eeuwen voor Christus al druiven werden verbouwd?
- Italië een van de grootste wijnproducenten is ter wereld?
- Pino grigio, sangiovese en primitivo de bekendste druivenrassen zijn?
- Veneto, Toscane en Sicilië de belangrijkste wijnstreken zijn?

Pinot Grigio

De pinot grigio is heerlijk bij vis- en groentegerechten en werd geboren in Frankrijk. Hier staat hij bekend als pinot gris, maar via Zwitserland is deze druif toch terecht gekomen in het noorden van Italië. De kleur van de druiven varieert van grijsblauw tot rozebruin. De pinot grigio uit Italië is lichter en witter dan de variant uit Frankrijk. Het is een droge witte wijn met pittige aroma's van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten die worden aangevuld met bloemen en kruiden. Zeker het proberen waard dus!

Sangiovese

Sangiovese is de meest aangeplante druivensoort in Italië en heeft zeer donkere bessen. Deze wijn wordt in Toscane erg veel gedronken en past perfect bij een romantisch diner in het Toscaanse landschap of natuurlijk bij jou thuis. De wijn heeft een kruidige geur waarin je vaak tijm, bittere kersen en tomaat kan herkennen. Door de hartige smaak is ‘ie perfect bij harde kazen, rood vlees en wildgerechten. Deze gerechten versterken namelijk de smaak van cassis, pruimen en de tannines die in deze heerlijke wijnen te vinden zijn.

Primitivo

De naam Primitivo betekent letterlijk "vroege” en verwijst naar het vroeg rijpende karakter van deze druif. Primitivio is de op twee na meest aangeplante druif in Puglia (Zuid-Italië) en rijpt erg goed op de felle zon die daar schijnt. De wijn is vaak donkerrood van kleur. Lichte primitivo wijnen met een lager alcoholpercentage (rond de 13,5%) zijn sappig. Wijnen met een hoger alcoholpercentage zijn zwaarder en licht zoetig. Primitivo is door z’n fruitige smaak prima te combineren met stevige, kruidige en/of gegrilde gerechten.

Veneto

Het wijngebied Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen de Alpen, Venetië, het Gardameer en de rivier de Po. De druiven in Veneto profiteren van een mediterraan klimaat en worden beschermd tegen de koude lucht uit Noord-Europa door de Alpen. Dit klimaat zorgt ervoor dat de wijnboeren van Veneto in staat zijn om heerlijke rode wijnen te maken zoals de beroemde wijnen Ripasso en Amarone uit Valpolicella. Bij de productie van Amarone worden de druiven eerst gedroogd en daarna pas geperst. Het resultaat is een krachtige droge wijn. Nieuwsgierig geworden? Proberen maar!

Toscane

Toscane is een van de meest beroemde en meest productieve wijngebieden van Europa. Het is vooral bekend om zijn op Sangiovese droge rode wijnen. Die worden ook het meeste geproduceerd. Het klimaat is in deze regio erg belangrijk. De warme kustgebieden worden afgewisseld met heuvelachtige landschap in het binnenland, waar Toscane natuurlijk zo bekend om is. Die heuvels zorgen voor veel temperatuurverschillen waardoor de balans van suikers, zuurgraad en aromaten van de druiven worden behouden. Een bijzonder gebied dus met bijzondere wijnen.

Sicilië

Het leuke van Sicilië is dat ze zo veel lokale druivenrassen hebben zoals bijvoorbeeld Grillo en Nero D’avola waarvan lekkere, fruitige wijnen met een kruidige touch worden gemaakt. Vooral smaken van donker, bramenfruit en kruiden komen vaak voor. Een bekende witte wijn uit Sicilie is de Settesoli. Settesoli betekent letterlijk zeven zonnen en dat slaat op de zeven maanden zon die de druiven in Menfi krijgen. Op Sicilië zelf drinken ze hun wijn altijd bij het eten, maar je kunt ze ook gerust solo drinken!

Meer lezen

Alles over Franse wijnen

We leggen je alles uit over de lekkerste Franse wijnen. Zo lijk je een echte kenner bij je eerstvolgende etentje en heb je ook nog eens een heerlijke Franse wijn op tafel!

Meer over Franse wijnen
Franse wijnen

Alles over Spaanse wijnen

Naast de vele wijnstreken zijn er ook veel Spaanse druifsoorten, maar laten we niet door de wijnstreken, of bomen, het bos niet meer zien. We helpen je graag een eindje op weg.

Meer over Spaanse wijnen

Ontdek Italiaanse 'nduja

Deze pittige smeerbare worst uit Italië is een heerlijke, nieuwe ontdekking. We vertellen je graag wat erin zit, hoe pittig deze gedroogde worst is en waar je 'nduja voor kan gebruiken.

Lees meer over 'nduja