Je kan een ristretto met verschillende apparaten maken. Met een halfautomatisch koffieapparaat kan je veel handmatig afstellen, zoals de hoeveelheid gemalen bonen, druk, hoeveelheid water, en temperatuur van het water. Dit is ideaal om jouw kopje koffie op jouw voorkeuren af te stemmen. De verhouding tussen de hoeveelheid koffie en het aantal ml in je kopje is 1 op 1. Volgens de echte Italianen. De onderstaande punten kan je als rode draad gebruiken bij het zetten van een ristretto:
-
De hoeveelheid water ligt tussen de 15 en 20 ml
-
De temperatuur van het water moet rond de 88 graden zijn.
-
Doorlooptijd van het water ligt tussen de 15 en 20 seconden, met een druk van 9 bar.
Net als bij een espresso is bij een ristretto het belangrijkste dat het water met hoge druk door de gemaalde bonen loopt. Goed om daar de keuze voor een apparaat op te baseren. Mocht je al een apparaat hebben waar je een espresso mee kan maken, dan kan je het apparaat ook iets eerder laten stoppen om een ristretto te krijgen.