Zelf jam maken: hoe doe je dat?
Zelf jam maken is leuk om te doen, niet moeilijk en het eindresultaat is om van te smullen. Nog een pluspunt: het is heel geschikt om kinderen bij te laten helpen. Je kan jam maken van allerlei soorten (seizoens)fruit zoals aardbeien, bramen, frambozen, kersen en meer. Maar hoe maak je je eigen jam?
Dit zijn de benodigdheden om jam te maken
Om te beginnen heb je om jam te maken het volgende nodig:
- Rijp fruit
- Een grote, hoge pan (tegen het spetteren)
- (Gelei)suiker of citroensap
- (Brand)schone lege potjes van glas met een schroefdeksel of weckpotten
- Etiketten

Soorten fruit met pectine
In principe is elk soort fruit geschikt om jam van te maken. Het ene fruit bevat echter meer pectine dan het andere fruit. Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van fruit. Hoe meer pectine, hoe steviger het fruit. Zo is aardbeienjam minder stevig dan bijvoorbeeld pruimenjam. Om toch een dikke jam te krijgen, kan je (gelei)suiker of eventueel citroensap gebruiken. Je kan ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.

Wat zijn pectine rijke en arme vruchten?
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, grapefruit, kruisbes, kweepeer, passiefruit, sinaasappel en zwarte bes.
Pectine arme vruchten zijn: aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, mango, nectarine, peer, perzik, pruim (verschilt per soort), rabarber, vlierbes, vijgen.

Hoe maak je zelf jam?
- Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap.
- Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.
- Giet de jam vervolgens in brandschone (uitgekookte) potten en laat die ondersteboven afkoelen, zodat de potten goed vacuümtrekken.

Zelfgemaakte jam bewaren
Hoe lang je jam kan bewaren hangt af van de hoeveelheid (gelei)suiker die erin zit. Als jam bestaat uit meer suiker dan fruit (ongeveer 40% fruit en 60% suiker), dan is deze in gesloten pot onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als conserveermiddel. Bevat de jam minder suiker of is deze suikervrij, dan kun je deze ongeveer 3 tot 6 maanden bewaren jaar mits het er natuurlijk nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tip: Ben je door je glazen potjes heen? Dan kun je jam ook invriezen in een ijsblokjeshouder met deksel en heb je meteen genoeg voor 1 broodje!

Geschikt fruit voor jam
Meer lezen?
Appels voor appeltaart
Heerlijk, een zelfgemaakte appeltaart. Maar met welke appels krijg je nu de allerlekkerste taart?
Zomergroente en -fruit
Warme zomerdagen zijn in aantocht. De frisse zomergroente en –fruit geven verkoeling. Lees meer over welke groente en fruit in de zomer op hun lekkerst zijn.
5 tips voor je moestuin
Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.