de eerste pizza’s lijken behoorlijk op de focaccia zoals we die nu kennen, namelijk een vorm van gebakken deeg dat makkelijk mee te nemen is. Hieruit zijn door de jaren heen de volgende pizzasoorten ontstaan.
8 van de bekendste Italiaanse pizzasoorten:
- Pizza Margarita: Tomaat, Mozzerella, basilicum. Groen, wit, rood, net als de vlag van Italië.
- Pizza Marinara: Knoflook, tomaat, olie & oregano.
- Pizza Funghi: Tomaat, mozzarella en paddenstoelen.
- Quattro Formaggi (4 kazen): Mozzarella, blauwe kaas, Parmazaanse kaas & Provolone.
- Quattro Stagioni: Champignons, ham, olijven, artisjokken, tomaten & basilicum.
- Prosciutto: Tomatensaus, mozzarella, Prosciutto ham & Parmezaanse kaas.
- Caprese: Pesto, tomaat, mozerella & basilicum.
- Pepperoni: tomatensaus, mozarella, pepperoni, gedroogde oregano.
Napolitaanse pizza
In de zeventiende eeuw bestelde ze natuurlijk geen pizza Hawaii maar was deze Napolitaanse specialiteit alleen binnen de stadsmuren te verkrijgen. Deze delicatesse uit Napels is dan ook de voorloper op alle andere variaties. Twee van de Verace Pizza Napoletana zijn de pizza Marinara en misschien wel de meest bekende pizza ter wereld, de Margarita. Beide zijn zelfs opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.
Romeinse pizza
In tegenstelling tot de hoge korst van de Napolitaanse pizza is het Romeinse broertje wat platter. Een ander belangrijk verschil is dat het deeg van de Romeinse pizza minder water bevat waardoor de korst krokanter wordt dan zijn broertje uit Napels. Nog een verschil tussen de 2 gerechten is dat de Napolitaanse pizza wat kleiner is en dat het deeg geen olijfolie bevat.
Gevouwen pizza (Calzone)
De pizza calzone is een dubbelgevouwen pizza die traditioneel gezien gevuld wordt met kaas, vlees en een eitje om vervolgens even in de pizza-oven geschoven wordt. De calzone komt oorspronkelijk uit het zuiden van Italië en is afgeleid van de Napolitaanse pizza die van oudsher ook dubbelgevouwen werd.