Over biologisch eten

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. Bij bijvoorbeeld biologische melk is er zoveel mogelijk rekening gehouden met het dierenwelzijn en milieu. Goed voor de koe en de natuur! De producten zijn te herkennen aan het keurmerk Europees Biologisch.

Wat is biologisch nu precies?

Biologisch zegt iets over hoe eten is gemaakt. Bij het telen van groente en fruit mogen boeren bijvoorbeeld geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. En biologische veehouders doen er alles aan om hun dieren een zo natuurlijk mogelijk leven te geven. Zo hebben varkens, koeien en kippen veel ruimte en mogen ze lekker naar buiten. Ze eten biologisch voedsel en krijgen alleen medicijnen als het écht nodig is.

Hoe herken ik een biologisch product?

Biologisch is een wettelijk beschermde term. Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene 'EU-blaadje' op de verpakking.
Eigen merk producten van Albert Heijn herken je daarnaast aan het speciale bio logo in het groene blaadje.

Zijn biologische producten ook lekkerder?

Dat is een lastige, want smaak is persoonlijk. Groente en fruit die biologisch worden geteeld krijgen wel langer de tijd om te groeien en om op smaak te komen. Hetzelfde geldt voor biologische runderen, varkens en kippen. Die krijgen meer tijd om op te groeien, eten gevarieerd en hebben veel lichaamsbeweging. Onze tip: doe een smaaktest en proef het verschil.

Waarom zijn verse AH biologische producten vaak verpakt?

Hier is een goede reden voor. In de winkel kun je het verschil tussen een gewone en biologische komkommer namelijk niet zien. Het is daarom belangrijk om biologische producten te onderscheiden t.o.v. niet-bio producten. Zonder aparte verpakking loop je dus het risico dat bio en niet-bio met elkaar wordt vermengd. En dat je dus geen biologisch product mee naar huis neemt, terwijl je dat wel wilde. Omdat er meer gewone versproducten zijn dan biologische, hebben we gekozen om de kleinste groep te verpakken. Dan belasten we het milieu zo min mogelijk.

Zijn biologische producten duurder?

Soms kunnen biologische producten duurder zijn. Dat is ook logisch, want het kost meer tijd en meer zorg om ze te maken. Groente en fruit doet er langer over om te groeien en de opbrengst per vierkante meter is kleiner. Ook biologische biologische runderen, varkens en kippen groeien langzamer en hebben meer bewegingsruimte. Toch betekent dat niet dat biologisch per se duur is. Zeker als je slim boodschappen doet, is het voor iedereen betaalbaar. Kook bijvoorbeeld zo vaak mogelijk met seizoensgroenten (die zijn dan ook nog eens op hun allerlekkerst!). Of koop niet elke dag vlees. En met AH Premium heb je altijd 10% korting op het Biologisch assortiment, waardoor je vaak alsnog goedkoper uit bent.

Ons verhaal over biologisch

In 1 klik naar Bio

Heb je een lekker recept gevonden in de AH app en wil je de producten daarvan bestellen? Dan is kiezen voor bio een fluitje van een cent! Door op het swap-icoon te drukken, kun je razendsnel een product omwisselen voor een biologische variant. Benieuwd hoe het werkt? Click dan op uitlegvideo.

Meer lezen?

Alles wat je wilt weten over biologisch eten

Van verhalen van de boeren en interessante weetjes tot diverse producten en heerlijke recepten. Je leest het in het digitale bio-magazine.

Blader door het e-magazine

5 tips voor je moestuin

Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.

Lees onze moestuin tips
Herbruikbare zak met groente en fruit