Logisch als je gelijk aan een apparaat denkt, zoals een Dolce Gusto of Nespresso. En dan noemen we alleen 2 automatische apparaten, want er zijn ook halfautomatische apparaten. Hierbij is er als barista wat meer werk aan de winkel. Denk bijvoorbeeld aan het malen van de bonen en de afweging van de hoeveelheid gemalen koffiebonen voor jou perfecte kopje espresso. Het belangrijkste bij een espresso is, dat het water met hoge druk door de gemaalde bonen moet. Goed om daar de keuze voor een apparaat op te baseren. Heb je een Robusta boon gekozen? Hou dan in gedachten dat deze een vettige buitenlaag heeft waar een volautomatisch apparaat minder goed tegen kan. Dit betekent vaker reinigen. Ben je zover en kan je aan de slag? Let op deze punten voor een perfecte espresso:
1. Het is belangrijk dat het espressokopje goed voorverwarmd is voor je de koffie inschenkt. Doe dit door je kopje vooraf even te vullen met warm water.
2. Maal de koffiebonen. Gebruik voor één espresso 7-9 gram koffiebonen.
3. Vul het filter. Zorg hierbij voor een gelijke verdeling van de koffie over de filterhouder.
4. Druk de gemalen koffie aan met een roestvrijstalen tamper.
5. Kijk (nogmaals) of de gemalen koffie goed verdeeld is en of er geen koffierestanten aan de filterhouder zitten.
6. Draai de filterhouder in de machine. Plaats een kopje onder het apparaat en druk op de knop. De ideale doorlooptijd is rond de 25 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje stroomt. Mik hierbij op een druk van 9 bar.
7. Je espresso is nu klaar. De verhouding tussen de hoeveelheid espresso en het aantal ml in je kopje is 1 op 2. Volgens de echte Italianen dan.