Zuurdesembrood

Zuurdesembrood: alles wat je wilt weten

Zuurdesembrood wordt de laatste jaren steeds populairder. Zuurdesembrood valt vooral op door de wilde, knapperige korst. Elke bakker maakt zijn zuurdesembrood anders, op deze manier is desembrood altijd uniek. Maar wat maakt desembrood nou precies desembrood? En wat is het verschil tussen zuurdesembrood en desembrood zelf?

Wat is zuurdesembrood precies?

Zuurdesembrood wordt gemaakt met meel, water, rijsmiddel en zout. Bij het maken van zuurdesembrood wordt geen gist, maar moederdeeg gebruikt om het deeg te laten rijzen. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water; dit papje laat de bakker dagenlang rijzen. In dit desempapje doen alle melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten hun werk. Door het deeg telkens aan te vullen met bloem en water ontstaat uiteindelijk de ideale verhouding voor het bakken van het brood. Bakkers vinden vaak het woordje ‘zuur’ niet lekker klinken, daarom wordt zuurdesembrood bijna altijd gewoon desembrood genoemd.

Is zuurdesembrood gezond?

Doordat er duizenden verschillende soorten zuurdesembroden zijn, is het lastig vast te stellen of zuurdesembrood gezonder is dan ander brood. Zuurdesembrood heeft wel pluspunten door het desempapje die gebruikt wordt om het brood te bakken. Het langdurige desemproces zorgt namelijk voor een betere beschikbaarheid van vezels, bepaalde vitamines en mineralen. Denk aan vitamine B1, ijzer en magnesium. Ook kan zuurdesembrood gluten gedeeltelijk afbreken, dat is erg fijn voor mensen met eventuele glutenovergevoeligheid of speciale diëten.

Hoe herken je zuurdesembrood?

Zuurdesembrood valt op door de wilde, knapperige korst en heeft een stevige, onregelmatige structuur met een volle smaak. Toch verschilt ieder zuurdesembrood van elkaar. Elke bakker heeft zijn eigen manier van het desemproces en zorgt op deze manier dat zijn zuurdesembrood een eigen karakter heeft. Zuurdesembrood kan zowel volkoren, bruin en wit zijn.

Meer lezen?

20x gezond inspiratie voor je boterham.

Wat is precies gezond broodbeleg en wat kan je beter niet te vaak op je boterham smeren? We geven je handige tips en tricks om het smeren nog leuker te maken.

Lees meer over gezond broodbeleg
Twee boterhammen met avocado en tomaat

Stap voor stap vezelrijk eten.

Wil je meer vezels eten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen nood! Wij geven je 5 handige tips om je dagelijkse menu eenvoudig te verrijken met vezels.

Lees meer over vezelrijk eten
Smoothiebowl