Seizoensgroente en -fruit

Handige weetjes over seizoensgroente en -fruit

Groenten en fruit uit het seizoen, van eigen bodem, zijn het allerlekkerst. Seizoensgroente en -fruit zijn verser, lekkerder en vaak goedkoper. Doordat ze geen lange reizen hoeven te maken, zijn ze ook nog beter voor het milieu. Ontdek hier welke seizoensgroenten en seizoensfruit je wanneer kunt vinden, zodat je de meest smaakvolle keuzes maakt.

Wat zijn seizoensgroente en fruit?

Seizoensgroenten en -fruit zijn producten die in een bepaald seizoen, in eigen land worden geteeld. Omdat de groeiomstandigheden afhankelijk zijn van het seizoen, kun je sommige groenten en fruit alleen in specifieke periodes van het jaar kopen. Zo zijn asperges typisch voor de lente, terwijl aardbeien vooral in de zomer in de winkel liggen. Er zijn ook groenten en fruitsoorten, zoals kolen en appels, die minder gevoelig zijn voor seizoenswisselingen en het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Voordelen van groente en fruit uit het seizoen

Er zijn verschillende voordelen aan het kiezen voor seizoensproducten:

  • Goedkoper: Doordat seizoensproducten niet uit andere landen geïmporteerd hoeven te worden, zijn ze vaak goedkoper. Omdat er meer aanbod is, wordt de prijs lager.
  • Versheid en smaak: Seizoensgroenten en -fruit zijn verser omdat ze van dichtbij komen en minder transport nodig hebben. Ze belanden sneller op je bord, wat betekent dat ze nog boordevol vitamines en mineralen zitten. En dit proef je zeker terug.
  • Milieuvriendelijk: Door te kiezen voor lokale seizoensproducten help je het milieu. Ze hebben geen lange reis nodig, waardoor de CO2-uitstoot lager is en er minder energie nodig is voor productie, zoals bij verwarmde kassen.

Welke seizoensgroente- en fruit vind je in welk seizoen?

Nu je weet waarom seizoensgroenten en -fruit een slimme keuze zijn, is het handig om te weten welke producten wanneer op hun best zijn. Elk seizoen brengt z’n eigen smaakvolle verrassingen mee. Hieronder de seizoensgroente- en fruit op een rijtje:

Lente (maart, april, mei)

In de lente geniet je van groenten en fruit die perfect passen bij de opkomende zon. Asperges, ook wel bekend als het 'witte goud', zijn dé seizoensgroente in deze maanden. Daarnaast zijn rabarber en kersen typische lentefavorieten. Deze producten zorgen voor frisse, lichte maaltijden. Lees meer over seizoensgroenten en -fruit in de lente.

Zomer (juni, juli, augustus)

De zomer staat bol van het zoete fruit. Denk aan sappige aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen. Deze vruchten zijn fris, vol van smaak en perfect voor zomerse gerechten. Ook courgette en tomaat zijn typische zomergroenten die heerlijk tot hun recht komen.

Herfst (september, oktober, november)

In de herfst keren we weer naar binnen en is het tijd voor stevige, warmere gerechten. Pompoenen zijn dan in overvloed verkrijgbaar, in alle soorten en maten. Ook knolselderij en spitskool zijn echte herfstgroenten, perfect voor stoofpotten en ovenschotels.

Winter (december, januari, februari)

De winter vraagt om robuuste gerechten, met wintergroenten als boerenkool, spruitjes en verschillende soorten kool. Deze typisch Nederlandse groenten zijn heerlijk in stamppotten en stoofgerechten.

Meer lezen?

Duurzaam eten doe je zo!

Door duurzamer te eten kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over hoe je duurzaam eet
Groene smoothiebowl met mango

Zelf aan de slag met je moestuin

Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.

Lees onze moestuin tips
Herbruikbare zak met groente en fruit

Zelf jam maken

Zelf jam maken is leuk om te doen, niet moeilijk en het eindresultaat is om van te smullen. Nog een pluspunt: het is heel geschikt om kinderen bij te laten helpen.

Lees alles over jam maken
Potje zelfgemaakte jam