BBQ tips en checklist

Barbecueën is een geweldige manier om samen te komen en te genieten van heerlijk eten in de buitenlucht. Maar wat moet je allemaal regelen of kopen voor een geslaagde BBQ? Vele opties en wensen kunnen ervoor zorgen dat je niet weet waar je moet beginnen. Geen paniek! Wij helpen graag met een overzichtelijk BBQ-boodschappenlijstje, opgedeeld in praktische categorieën. Daarmee kan je zelf kiezen wat er op jouw lijstje komt te staan. Hierbij kan je denken aan vlees, vis, groente, diverse bijgerechten en natuurlijk de sauzen. En vergeet ook niet om een tafelkleed, borden, bestek en glazen klaar te zetten.

BBQ aansteken

Om te beginnen heb je natuurlijk de juiste benodigdheden nodig om je BBQ aan te steken. Om je briketten of houtskool aan te steken zijn aanmaakblokjes of -gel een must have. De kunst is om het vuur in combinatie met voldoende lucht het werk te laten doen en het aanmaakproces ongeveer 25 minuten met rust te laten. Dit gaat nog beter met een brikettenstarter.

Lees hier meer over het aansteken van de BBQ.

De barbecue aansteken kan een hele klus zijn, Albert Heijn laat zien hoe jij dit het best kan doen. BBQ aan? Grillen maar!

Vlees, vis, vega voor op de BBQ

Of je nu een liefhebber bent van vlees, vis of vegetarische gerechten, er is voor ieder wat wils op de grill. Terwijl de sappige steaks langzaam roosteren, kunnen de zeevruchten worden gemarineerd in kruidige sauzen, klaar om te worden gegrild tot in de perfectie. Voor de vegetariërs zijn er smakelijke groentespiesjes en gegrilde portobello champignons, die een feestelijke optie bieden. Met een knapperige salade en wat versgebakken brood erbij, wordt het barbecuefeest compleet. Dus nodig je vrienden en familie uit, steek de grill aan en geniet samen van een heerlijke maaltijd vol smaak en gezelligheid.

Vlees, gevogelte en vissoorten voor op de BBQ.

Tip 1: Gebruik aparte spatels voor het rauwe vlees, zodat dit goed gescheiden blijft van het gare vlees. Op rauw vlees kunnen namelijk ziekmakende bacteriën zitten, waar je na verhitting geen last meer van hebt.

Tip 2: Vergeet voor de perfecte hamburger naast hamburgerbroodjes natuurlijk niet de top-10 toppings:

Een handig lijstje met alles wat je nodig hebt voor op de BBQ. Albert Heijn heeft overal aan gedacht en zet alles wat je nodig hebt op een rij. Dubbel en dik genieten.

Extra tip: Hoeveel gram vlees per persoon voor een BBQ?

Het is vaak dé hamvraag bij een bbq: hoeveel heb je nodig? Natuurlijk wil je je gasten niet hoeven te vertellen dat alles helaas al op is. Toch is het zonde als je te veel inkoopt. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook omdat de rest van het eten waarschijnlijk in de prullenbak belandt.

Reken voor een bbq per volwassene op ongeveer:

  • 150 gram vlees
  • 75 gram vis
  • 200 gram groente of salade
  • 75 gram fruit (salade)
  • Half stokbrood

Let op! Mannen eten gemiddeld tijdens een BBQ 600 gram en vrouwen 400 gram. Hou bij het bestellen van je BBQ-vlees dan ook rekening met het soort gasten.

Vlees, vis en groente voor op de barbecue. Een heerlijke combinatie.

Vegetarische opties voor op de BBQ

BBQ’en zonder vlees? Tuurlijk! Er zijn talloze vegetarische opties voor op de BBQ! Gesneden groente aan een spiesje zoals paprika, plakjes courgette en aubergine, champignonschijfjes, uienringen of wat ananas voor de frisse bite is altijd een goed idee. Denk ook eens aan gevulde groenten of portobello.

Vleesvervangers zijn ook geschikt voor op de BBQ. Een pluspunt is dat deze niet zo lang hoeven te garen, aangezien het meestal al voorgebakken is. Een andere klassieke optie is om een complete maïskolf met wat roomboter en grof zeezout in aluminiumfolie te grillen op de BBQ. Hoezo vlees?

 

 

Sauzen voor bij de BBQ

Naast lekkere barbecue gerechten, gaat er niets boven een goede dip of spread om het af te maken. Klassieke sausjes als mayonaise, knoflooksaus, satésaus, cocktailsaus en barbecuesaus mogen natuurlijk niet ontbreken.

Maar extra speciaal is om te variëren met zelfgemaakte sausjes! Wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte tzatziki, eigen knoflooksaus of een home made BBQ-saus? Wat betreft sauzen zijn de mogelijkheden écht eindeloos. Hieronder hebben we een overzichtelijk lijstje gemaakt met wat toppers.

 

 

Bijgerechten voor het bbq’en

Niet alles bij het bbq’en hoeft van de grill te komen. Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pastasalade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld. Om het af te sluiten met een lichte en makkelijk verteerbare lekkernij is een heerlijke fruitsalade haast onmisbaar. Dat wordt heerlijk genieten in de tuin of in het park!

Een heerlijk bijgerecht met veel groente. Gezond en lekker dus. Dat is dubbel genieten.

Meer lezen?

7x verrassende ideeën voor de BBQ

Een geslaagde barbecue draait niet alleen om de traditionele worstjes en hamburgers. Daarom delen we een aantal verrassende BBQ-ideeën waarmee je je gasten én jezelf zal verbazen!

Bekijk 7 x verrassende BBQ-ideeën
Gegrilde groenten en vega vlees

Handige tips voor buiten eten

Niks is lekkerder dan op een warme zomerdag buiten eten. We geven je graag een paar handige tips voor tijdens het buiten eten met een vleugje inspiratie voor overheerlijke recepten.

Bekijk de tips

7 tips om een low budget BBQ te organiseren

Zeg nou zelf, wat is er gezelliger dan barbecueën met vrienden en familie? Met deze tips hoeft dat gelukkig niet duur te zijn en organiseer je een low budget BBQ in een handomdraai. Lees snel verder!

Bekijk de 7 tips