Cappuccino maken

Wat is cappuccino?

Cappuccino is een van de meest gedronken koffiesoorten in Nederland. Deze geliefde drank bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 dik melkschuim. Tegenwoordig wordt de melk vaak versierd met mooie figuurtjes, ook wel bekend als latte art. De cappuccino komt uit Italië, maar de basis werd gelegd in Wenen. Wil je zelf cappuccino maken? In deze blog leggen we je alles uit over de beste ingrediënten en geven we een eenvoudig stappenplan voor de perfecte cappuccino. Succes!

Welke koffie gebruik je voor cappuccino?

De keuze van koffiebonen hangt af van het soort koffie dat je maakt. Voor een pure espresso is een lichte branding een goede keuze. Voor een koffiesoort met melk, zoals cappuccino, kun je beter voor een donkerdere branding kiezen. Dit geeft meer smaak aan je cappuccino. Krachtige koffie zorgt voor een mooie balans met het melkschuim.

Hoe maak je cappuccino?

Er zijn verschillende manieren om cappuccino te maken. Hieronder vind je de twee meest gebruikte methodes.

Cappuccino maken met een melkopschuimer
Cappuccino maken met een melkopschuimer gaat makkelijk en snel. Binnen no-time heb je een bakkie op tafel staan:
  1. Verwarm je cappuccinokopje of glas voor door het te vullen met heet water. Een koud kopje zorgt namelijk voor een mindere kwaliteit van de koffiesmaak doordat de espresso te snel afkoelt.
  2. Voeg voldoende melk toe aan de melkopschuimer, maar niet meer dan aangegeven hoeveelheid. Anders stroomt de melk over.
  3. Zet de melkopschuimer aan en wacht tot de melk volledig is opgeschuimd.
  4. Maak ondertussen de espresso klaar in het voorverwarmde kopje. Zorg ervoor dat de espresso klaar is tegelijkertijd met het melkschuim. Net opgeschuimde melk schenkt makkelijker.
  5. Schenk het melkschuim in het cappuccinokopje of glas en geniet van je verse cappuccino!
Hoe maak je cappuccino zonder melkopschuimer?
Geen melkopschuimer in huis? Geen probleem. Het kan ook gewoon met de hand. Met deze stappen lukt het je ook om lekker melkschuim te maken:
  1. Verwarm ook hier eerst je cappuccunokopje of -glas voor.
  2. Doe de (volle) melk in een pannetje en zet het vuur zachtjes aan.
  3. Klop de melk met een garde. Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op.
  4. Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim.
  5. Schenk het melkschuim bij je shot espresso en je cappuccino is klaar.
Een laatste mogelijkheid om cappuccino te maken is met een cappuccino apparaat. Die zet een cappuccino door de melk automatisch voor je op te schuimen en neemt dus al het werk uit handen. Maar zelf melkschuim maken geeft toch meer voldoening!

Welke melk is het beste voor cappuccino?

De perfecte melk voor cappuccino is stevig, zacht en makkelijk op te schuimen. Het eiwit in de melk zorgt voor het stevige effect bij opgeschuimde melk. Voor goed melkschuim werkt verse volle melk het beste. Zorg ervoor dat de melk koud is als je deze gaat opstomen.

Wanneer drink je cappuccino?

Natuurlijk is het helemaal aan jezelf wanneer je een cappuccino'tje drinkt. Maar de Italianen hebben hier voor zichzelf wel een (ongeschreven) regel voor. Zij zien de cappuccino met z'n warme melk en melkschuim als een typisch ochtendrankje en bestellen deze dan ook niet na 11 uur 's ochtends. Een belangrijke reden hiervoor is ze na een zware maaltijd als lunch of diner een koffie nemen om die maaltijd sneller te laten verteren. Melk zorgt er juist voor dat het verteren vertraagd wordt. En daarmee mist een cappuccino dus precies z'n doel. Maar hé, als jouw maag er tegen bestand is, drink je er lekker eentje wanneer jij daar zin in hebt!

Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?

Het verschil tussen cappuccino en latte macchiato zit hem in drie dingen: de hoeveelheid melk, het opschuimen van de melk en de serveerwijze. Cappuccino bevat vaak wat minder melk dan latte macchiato, maar deze melk schuimt wel meer. Bij cappuccino heb je evenveel melk als schuim. Bij latte macchiato heb je meer melk dan schuim. Als laatste serveer je cappuccino vaker in keramische cappuccino kopjes, terwijl je latte macchiato juist in een hoog doorzichtig glas serveert. Wij zouden zeggen: probeer ze allebei eens.

Heb je zin om eens op een andere manier koffie te drinken? Ga dan voor een chai latte of een matcha latte!

Melk en zuivel alternatieven voor je cappuccino

Meer lezen?

Cappuccino maken

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan, met ons stappenplan maak je de lekkerste cappuccino gewoon zelf!

Lees meer over cappuccino maken
Kopje cappuccino

Zelf een freakshake maken

De freakshake hot in ons land. Je ziet ze in restaurants en stralen op social media, maar je kan ze ook zeker helemaal zelf maken!

Lees hoe je een freakshake maakt
Freakshake maken