Cappuccino maken

Wat is cappuccino?
Cappuccino is een van de meest gedronken koffiesoorten in Nederland. Deze geliefde drank bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 dik melkschuim. Tegenwoordig wordt de melk vaak versierd met mooie figuurtjes, ook wel bekend als latte art. De cappuccino komt uit Italië, maar de basis werd gelegd in Wenen. Wil je zelf cappuccino maken? In deze blog leggen we je alles uit over de beste ingrediënten en geven we een eenvoudig stappenplan voor de perfecte cappuccino. Succes!
Welke koffie gebruik je voor cappuccino?
De keuze van koffiebonen hangt af van het soort koffie dat je maakt. Voor een pure espresso is een lichte branding een goede keuze. Voor een koffiesoort met melk, zoals cappuccino, kun je beter voor een donkerdere branding kiezen. Dit geeft meer smaak aan je cappuccino. Krachtige koffie zorgt voor een mooie balans met het melkschuim.
Hoe maak je cappuccino?
Cappuccino maken met een melkopschuimer
- Verwarm je cappuccinokopje of glas voor door het te vullen met heet water. Een koud kopje zorgt namelijk voor een mindere kwaliteit van de koffiesmaak doordat de espresso te snel afkoelt.
- Voeg voldoende melk toe aan de melkopschuimer, maar niet meer dan aangegeven hoeveelheid. Anders stroomt de melk over.
- Zet de melkopschuimer aan en wacht tot de melk volledig is opgeschuimd.
- Maak ondertussen de espresso klaar in het voorverwarmde kopje. Zorg ervoor dat de espresso klaar is tegelijkertijd met het melkschuim. Net opgeschuimde melk schenkt makkelijker.
- Schenk het melkschuim in het cappuccinokopje of glas en geniet van je verse cappuccino!
Cappuccino maken zonder melkopschuimer
- Verwarm ook cappuccinokopje of -glas voor.
- Doe (volle) melk in een pannetje en zet het vuur zachtjes aan.
- Klop de melk met een garde. Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op. Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim.
- Schenk het melkschuim bij je shot espresso en je cappuccino is klaar.
Een andere mogelijkheid om cappuccino te maken is met een cappuccino-apparaat. Het apparaat schuimt de melk automatisch op en neemt dus als het werk uit handen. Erg makkelijk, maar eerlijk is eerlijk, je geniet altijd net een beetje meer van je eigen geklopte bakkie!
Koffie voor cappuccino
De beste melk voor cappuccino: welke kies je?
Voor een goede cappuccino is de keuze van melk cruciaal. Een tip: met verse volle melk zit je altijd goed. Volle melk is stevig, zacht en gemakkelijk op te schuimen. Er zijn ook speciale ‘barista’ edities die perfect zijn voor cappuccino. Welk melk je ook kiest, zorg ervoor dat deze lekker koud is voordat je gaat opschuimen. Dit geeft het beste resultaat!
Melk en zuivel alternatieven voor je cappuccino
Wat is het verschil tussen cappuccino, latte macchiato en flat white?
- Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Dit geeft een rijke, evenwichtige smaak. Het wordt vaak geserveerd in een keramisch kopje.
- Een latte macchiato bevat meer gestoomde melk en minder melkschuim dan een cappuccino, waardoor het zachter en melkachtiger is. Het wordt meestal geserveerd in een hoog, doorzichtig glas, zodat je de mooie laagjes van melk en koffie goed kunt zien.
- Een flat white is de krachtpatser van deze drie koffies. Het drankje bestaat uit een dubbele espresso met een kleine hoeveelheid gestoomde melk, wat zorgt voor een sterkere koffiesmaak dan zowel de cappuccino als de latte macchiato.
- Heb je deze drie koffies al vaak geprobeerd en ben je toe aan iets anders? Probeer dan eens een chai latte of een matcha latte!