Ze komen in alle soorten en maten
Wie bij granen alleen aan tarwe denkt, heeft nog een wereld te ontdekken. Er zijn namelijk allerlei graansoorten, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Overeenkomsten zijn er ook genoeg. Meer weten? We nemen je mee in de wereld van wuivende grashalmen.
Wat zijn granen?
Granen zijn de zaden van grassen. Ze kunnen worden verwerkt tot meel en daarvan worden onder andere brood, pasta, couscous en ontbijtgranen gemaakt. Granen zijn rijk aan koolhydraten, maar als ze voldoende graanvezel bevatten staan ze ook bol van de voedingsvezels, vitamines en mineralen. Volkoren graanproducten zijn onderdeel van een gezond dieet, omdat die extra veel vezels, vitamines en mineralen bevatten.

Welke graansoorten zijn er en hoe herken je ze?
- Tarwe
Tarwe is de meest voorkomende graansoort. Tarwemeel wordt gebruikt om bijvoorbeeld pasta of ontbijtgranen mee te maken of brood mee te bakken. Tarwekorrels zijn ovaal en hebben een harde, glanzende buitenkant. - Gerst
Gerst is een graansoort die vaak wordt gebruikt in soepen en stoofschotels. De smaak van gerst is mild en het bevat veel vezels en mineralen. Gerstkorrels zijn klein en hebben een ronde vorm, met een harde buitenkant. - Maïs
Maïs zie je als graansoort vaak terug in de vorm van maïsmeel of maïzena. Het heeft een zoete smaak en een herkenbare gele kleur. Maïskorrels zijn grote korrels met een gladde buitenkant. - Haver
Haver zien we vaak terug in ontbijtgranen zoals havermout. En twee keer raden met welk ingrediënt de nu zo populaire havermelk onder andere wordt gemaakt? Met ‘melk’ heeft dit product eigenlijk weinig te maken, want er komt geen koe aan te pas! Havermelk – ook wel haverdrink genoemd – wordt gemaakt van water en haver. Ook deze graansoort zit vol met vezels en eiwitten. Haverkorrels zijn klein, plat en zacht, met een lichtbruine kleur. - Rogge
Rogge is een stevig graan dat vaak wordt gebruikt in donker brood. De bekendste hiervan is natuurlijk roggebrood. Het heeft een sterke, nootachtige smaak en er zitten meer vezels in dan in bijvoorbeeld tarwe. Roggekorrels zijn klein en hebben een donkere kleur. - Rijst
Misschien onverwacht, maar als ‘zaad van een gras’ is ook rijst een graansoort. En een behoorlijk populaire versie ook nog. Rijst is dus heel goed herkenbaar. Als witte of zilvervliesrijst, maar ook verwerkt tot gepofte rijst of rijstwafels. Rijst is één van de meest gebruikte granen. - Spelt
Spelt lijkt als graansoort veel op tarwe. Er zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels in. Spelt is ook niet gezonder dan tarwe. Maar omdat de gluten in spelt een andere structuur hebben dan bijvoorbeeld die in tarwe, zijn speltproducten soms fijner voor mensen met gevoelige darmen. Speltbrood is daar een populair voorbeeld van. Speltkorrels zijn iets langwerpiger dan tarwekorrels, maar hebben ongeveer dezelfde kleur. Spelt proeft iets pittiger dan tarwe.

Is quinoa ook een graan? En hoe zit dat met boekweit?
Quinoa wordt vaak als graan gezien en op dezelfde manier verwerkt, maar is het niet. Het is een zaad van de quinoaplant. Je kunt dit zaad ook poffen, net als maïs. Quinoa is een pseudograan, net als boekweit. Ook van boekweit wordt meel gemaakt. Dit boekweitmeel is door de mineralen die erin zitten voedzaam en net als quinoa glutenvrij. Daarom kiezen sommige mensen met een glutenallergie liever voor pasta, noedels of brood op basis van boekweitmeel of voor glutenvrije gerechten.

Granen vind je overal
Koken en bakken met granen
Meer lezen?
10 x bekende broodsoorten
Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Op wat voor brood doe je jouw beleg?

9x populairste pastasoorten
Wij hebben de meest populaire pasta's voor je verzameld, inclusief een suggestie voor de sauzen en ingrediënten die er het beste bij passen. Doe er je voordeel mee!

Goed om te weten over havermout
Havermout past niet alleen in een gezond voedingspatroon, maar is ook nog eens super veelzijdig. Ben jij benieuwd wat je met havermout kan doen en of het gezond is? Lees alles over havermout.
