Theesoorten

6x verschillende theesoorten

De wereld van thee is eindeloos. Er bestaan oneindig veel soorten en smaken. Toch wordt alle thee van één en dezelfde plant gemaakt, de Camellia Sinensis. Hoe kan het dan dat elke thee toch anders smaakt? Dat zit ‘m in de verwerking van de thee, die bepaalt namelijk het soort. Er zijn 6 verschillende theesoorten:

  • Zwarte thee
  • Groene thee
  • Witte thee
  • Oolong thee
  • Phu-erh thee
  • Gele thee

Zwarte thee

Zwarte thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Voordat zwarte thee daadwerkelijk gedronken kan worden, is er al heel wat aan vooraf gegaan. Om zwarte thee uiteindelijk de smaak te geven van bijv. Ceylon thee, worden de blaadjes van de Camellia Sinensis vermengd met andere planten. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan andere theesoorten, hierdoor is de smaak van deze thee sterker.

Groene thee

Groene thee is te herkennen aan de groene kleur. De thee krijgt deze kleur doordat de theebladeren na het oogsten worden behandeld met stoom, waardoor de theebladeren de oorspronkelijke smaak en kleur behouden. Na het stomen worden de theebladeren gerold en gedroogd. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waardoor er verschillende groene theesoorten kunnen ontstaan.

Witte thee

In tegenstelling tot andere soorten thee worden bij de productie van witte thee alleen de jongste knoppen van de theeboom gebruikt. Deze jonge knoppen kunnen maar op twee dagen per jaar geplukt worden. Vervolgens moet binnen 48 uur de thee bewerkt zijn en gedroogd worden in de zon. De bewerking van de jonge knoppen is heel minimaal, deze thee kan dus gezien worden als de ‘puurste’ thee. Om deze redenen heeft de thee de naam ‘witte thee’ gekregen.

Oolong thee

In de Westerse wereld is oolong thee nog niet zo populair als in het land van oorsprong: China. Oolong thee ligt een beetje tussen zwarte en groene thee in. De smaak wordt beïnvloed door het oxidatieproces; hij kan omschreven worden als zeer vol, houtachtig en zacht. Hoewel in de meeste theesoorten jonge theebladeren worden gebruikt, wordt bij het bewerkingsproces van oolong thee een iets ouder blad gebruikt.

Phu-erh thee

Pu-erh thee is een van de oudste theesoorten ter wereld en wordt al meer dan 1700 jaar geproduceerd. De thee wordt na de oogst langdurig gerijpt en heeft hierdoor en heel bijzondere volle, zachte smaak. Pu-erh thee wordt vooral gedronken vanwege de gezonde werking op het lichaam. Deze zogenoemde gezondheidsthee heeft tal van positieve effecten op je lichaam.

Gele thee

Gele thee is een weinig voorkomende theesoort die lijkt op groene thee. Met het duidelijke verschil dat hij minder ‘grassig’ smaakt dan groene thee. Ook de bereiding van gele thee is vergelijkbaar met die van groene thee. Na het drogen van de theeblaadjes, worden de blaadjes langzaam gestoomd, voordat ze onder een vochtige doek worden gelegd. Deze belangrijke extra stap noemen de Chinezen 'men huang' (geel stoven). Hierdoor kunnen de theebladeren ‘ademen’ en hun natuurlijk aroma weer absorberen.

Eigenlijk geen echte thee, de kruidenthee

Kruidenthee wordt ook wel ‘tisane’ genoemd. Hoewel kruidenthee het label thee heeft, is het namelijk geen echte thee. Deze thee wordt namelijk niet van de bladeren gemaakt van de theeplant Camellia Sinesis, maar bestaat uit natuurlijke kruiden. De kruiden worden opgenomen in het water, waardoor kruidenthee ontstaat.

3x de lekkerste kruidenthee

Meer lezen?

6 weetjes over rooibosthee

Wist je dat rooibosthee eigenlijk geen thee is? Lees nog 5 leuke feitjes over rooibos!

Lees meer over rooibosthee
Kopje rooibos thee

Zo maak jij de beste matcha thee

Pas op; matcha thee is hot! Op steeds meer plekken zie je producten met matcha voorbij komen. Ontdek hier de wonderewereld van matcha thee.

Lees meer
Matchapoeder

Kruidenthee

Een kop kruidenthee kan eigenlijk altijd wel. Maar wat is kruidenthee precies, en welke varianten zijn er allemaal? En is kruidenthee gezonder dan normale thee?

Alles over kruidenthee
Kruidenpotjes