Herfstgroente en -fruit

Herfstgroente en –fruit op een rij

​​​​​​Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en overheerlijke stoofpotjes. Lees alles over typische herfstgroenten en herfstfruit.

Typische herfstgroenten op een rij

De groenten die je het hele jaar door wel kan eten, is nu in het seizoen: de herfstgroenten. Typische groenten die je nu overal kan kopen voor een aantrekkelijke prijs zijn:

  • Pompoenen
  • Paddenstoelen
  • Boerenkool
  • Stoofpeertjes
  • Pastinaak
  • Knolselderij

Veel van de herfstgroenten, zoals pastinaak en knolselderij, zijn 'vergeten groenten'. Bekijk hier alle vergeten groenten en wat je er allemaal mee kan doen.

Pompoenen

Deze herfstheld is niet alleen multi-inzetbaar in de keuken, maar is ook een bron van vitamine C en rijk aan vezels. Deze grote, bolronde vrucht heeft een stevige, harde schil en oranje vruchtvlees met grote platte zaden. Pompoen wordt al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar was tot voor kort in Nederland niet zo bekend. In Amerika kennen ze tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is.

Paddenstoelen

Paddenstoelen groeien heel snel, vooral bij warm en vochtig weer in de herfst. Wanneer het nat is buiten zuigen de paddenstoelen zich vol met vocht en schieten ze letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Er bestaan in Nederland zo'n 5.000 soorten paddenstoelen. Sommige paddenstoelen zijn giftig, maar die in de supermarkt natuurlijk niet.

Boerenkool: een echte superfood

Boerenkool is een groente die niet weg te denken is uit de Nederlandse keuken. De kool wordt alleen geoogst van september t/m maart en zit bomvol met vitamines en mineralen, daarom wordt hij ook wel beschouwd als een superfood. Ontdek boerenkool recepten.

Stoofperen

Voor een gerecht met stoofperen heb je een speciaal perenras nodig: de Gieser Wildeman-peer. Maak je ook gebruik van speciaal stoofperensuiker dan krijgen je peertjes een mooie rode kleur.

Typische herfstfruit op een rij

Ben je opzoek naar de lekkerste appels en peren? Dan is de herfst het perfecte seizoen om ze te eten. Het fruit is van Nederlandse bodem en dat proef je.

Een greep van het typische herfstfruit op een rij:

  • Appels
  • Peren
  • Druiven
  • Bramen
  • Frambozen
  • Vijgen

Appels

In Nederland verbouwen we verschillende appelsoorten zoals de Elstar, Jonagold en de Junami appels. We verbouwen ze het hele jaar door, maar ze smaken het allerbest in de herfst. Appels zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Bomvol vezels, vitaminen en antioxidanten, een echte oppepper voor je dag. We zeggen niet voor niks: "An apple a day, keeps the doctor away."

Peren

Peren zijn verwand aan appels en groeien ook vanuit bloesem. Meestal kan je peren het beste oogsten in de maanden september en oktober. Je hebt een aantal soorten peren, zoals handperen en stoofperen.

Druiven

Druiven zijn het hele jaar rond te verkrijgen, maar zijn op hun best tussen eind augustus en oktober. Er zijn veel verschillende druivenrassen. Rood, wit, met en zonder pit en speciale wijndruiven.

Vijgen

En onze laatste herfstfavoriet: vijgen! Vijgen zijn er in verschillende kleuren en lekker zoet van smaak. Vijgen zijn heerlijk om zo los te eten - met schil en al - maar ook erg lekker in de yoghurt, in een taart of quiche. De meeste vijgen komen uit Zuid-Europa, maar je kan zelf ook een vijgenboom in je tuin zetten. Zet hem dan wel op een beschutte plek!

Meer lezen?

Zomergroente en -fruit

Warme zomerdagen zijn in aantocht. De frisse zomergroente en –fruit geven verkoeling. Lees meer over welke groente en fruit in de zomer op hun lekkerst zijn.

Lees meer over groente en fruit in de zomer
Opengesneden meloenen