Gezonde pizza's
Waarom gezonde pizza’s?
Een gezondere pizzabodem
Een gezonde pizza begint bij de bodem. In plaats van de traditionele witte pizzabodem kun je kiezen voor een alternatief dat je pizza meteen een stuk gezonder maakt. Hier zijn wat creatieve ideeën voor bodems:
-
Groentebodems: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bloemkool-of courgettebodem. Met deze verantwoorde bodem kom je gemakkelijk aan je groenten, terwijl je alsnog geniet van pizza.
-
Wrapbodem: gebruik een volkoren wrap als bodem voor een lichte, krokante pizza die ook nog eens erg snel klaar is.
-
Pitabodem: dit is een perfecte optie voor kleinere porties, vooral omdat pizza’s vaak erg groot zijn voor 1 persoon. Met een volkoren pita maak je snel en makkelijk een gezonde mini pizza.
-
Volkorenbodem: deze zit vol met vezels en voedingsstoffen, ideaal voor een stevige bodem die langer vult. Je kunt ervoor kiezen om de bodem zelf te maken met volkorenmeel.
-
Eimengsel bodem: door eieren, kwark en olijfolie tot een deeg te kneden, maak je een luchtige, eiwitrijke en voedzame bodem. Deze smaakt heerlijk en vult ook nog eens erg goed.
Kies je pizzabodem
Gezonde en smaakvolle toppings
Toppings: groenten
Groenten zijn niet alleen een smaakmaker, maar ook de perfecte manier om je pizza lekker kleurrijk en voedzaam te maken. Ze voegen een frisse, lichte smaak toe en zorgen voor een lekkere bite.
-
Paprika
-
Champignons
-
Courgette
-
Spinazie
-
Tomaten
-
Ui
-
Olijven
-
Rucola
-
Kappertjes
-
Aubergine
Kies je groenten
Toppings: eiwitten
Hoewel deze producten natuurlijk optioneel zijn zorgen eiwitten voor een stevige pizza die goed vult. Eiwitten maken je pizza niet alleen lekkerder, maar ook een stuk voedzamer. Of je nu kiest voor (mager) vlees, vis of een plantaardig alternatief, deze eiwitten passen perfect bij je gezonde pizza:
-
Tonijn
-
Garnalen
-
Kipfilet of kip shoarma
-
Vegan kipstukjes of shoarma
-
Sardientjes
-
Tofu
-
Seitan
Kies je eiwitten
Toppings: kaas
Kaas is natuurlijk een van de belangrijkste ingrediënten op een pizza, maar het kan ook een flinke bron van calorieën en vet zijn. Een van de gemakkelijkste manieren om je pizza lager in vetten te maken, is door minder kaas te gebruiken of te kiezen voor lichtere kazen. Alternatieve kaassoorten voor je pizza:
-
Mozzarella
-
Parmezaanse kaas
-
Cottage cheese (light)
-
Feta
-
Geitenkaas
-
Ricotta
-
Plantaardige rasp
Kies je kaas
Toppings: kruiden
Een goede manier om je gezonde pizza extra smaak te geven zonder extra calorieën of vet is door gebruik te maken van verse kruiden. In plaats van zware sauzen of te veel kaas, kun je met een combinatie van verse kruiden, specerijen en olijfolie je pizza naar een hoger niveau tillen.
-
Basilicum
-
Oregano
-
Tijm
-
Knoflook
-
Chilivlokken
-
Zwarte peper
-
Rozemarijn
-
Bieslook
-
Peterselie
Kies je kruiden
Recepten voor pizza's
Meer lezen?
In 3 stappen gezonder eten
Wil je graag gezonder eten, en ook nog lekker en makkelijk? Deze 3 simpele stappen helpen je op weg
Afvallen? De 10 beste tips
Meer energie, lekkerder in je vel, een gezonder lichaam: wie begint met afvallen, is al snel een paar kilo kwijt. Huisarts Tamara Weijer geeft tips.
Genoeg drinken
Waarom is het zo belangrijk om genoeg te drinken en hoe maak je er makkelijk een lekkere gewoonte van?