11x typisch kersteten

Typisch kersteten: wat er op tafel wordt gezet tijdens kerst

Pak je uit met kerst door lekker veel gangen (voor) te bereiden of zet je je gasten zelf aan het werk en haal je alles in huis voor een goede gourmet-sessie? In Nederland hebben we allemaal een eigen kijk op typisch kersteten. Toch zijn er veel gerechten die typerend zijn voor ons kerstdiner. Wij inspireren je met de meest populaire kerstgerechten van Nederland.

Typische kerstvoorgerechten

  • Carpaccio
Carpaccio: een typisch kerstvoorgerecht. Je kunt carpaccio op heel veel verschillende manieren klaarmaken en het hoeft zeker niet altijd uit rundvlees te bestaan. Ga een keer voor de stoofperenvariant met balsamicodressing. Stoofpeer ís kerst, dus probeer het ook eens als voorgerecht. Ook lekker, carpaccio van gegrilde koningsoesterzwam. Welke variant je ook maakt, carpaccio doet het altijd goed in een feestelijk glaasje.
  • Soep
Soep is ook een favoriet als voorgerecht en een echte allemansvriend. Je kunt hier alle kanten mee op en ermee uitpakken zoveel als je wilt. Neem nou bijvoorbeeld deze mosterdsoep met kaassoesjes. Of kies voor een koude soep vooraf (ja zelfs in de winter is een koud soepje heerlijk) . Je kunt natuurlijk ook een lichtere soort soep voorschotelen, zoals een huisgemaakte paddenstoelenbouillon met shiitakes en omeletreepjes, voor een lekkere, niet al te vullende, start.
  • Zalm
Als we aan verdere typische kerstvoorgerechten denken dan mag zalm niet ontbreken. Maak een variant op de kerstklassieker, de garnalencocktail, met zalm. Of een zalmtompouce met avocado.
  • Steak tartare
Tot slot: steak tartare. Deze gaat het zeker weten goed doen. Je geeft er een extra feestelijk tintje aan als je je gasten de steak tartare zelf af laat maken naar eigen smaak. Op deze manier laat je je gasten ook hun handen uit de mouwen ste(a)ken.

Klassieke kersthoofdgerechten

  • Gevulde kalkoen
Tijdens het kerstdiner is het hoofdgerecht iets om mee uit te pakken. Want zeg nou zelf: met kerst wil je je kookkunsten laten zien. Een typisch kersthoofdgerecht uit de Amerikaanse keuken is natuurlijk de gevulde kalkoen. Wij Nederlanders houder er ook van om te pronken. Bijvoorbeeld met een mooi stuk ossenhaas, biefstuk, wild (zoals wildzwijn of ree) of een rollade.
  • Wellington
Een andere klassieker is Wellington. Een gerecht waar je veel kanten mee op kan en je zeker de show mee steelt. Een knapperig jasje van bladerdeeg met een verrassende inhoud. En die inhoud, die bepaal je zelf. Ossenhaas is bijvoorbeeld een veelgebruikt soort vlees in Wellington, maar je kunt Wellington ook met varkenshaas, zalm of biet maken. Je kunt ook voor mini beef Wellington’s gaan, dan mag iedereen ‘m zelf aansnijden.
  • Bijgerechten
Bij het hoofdgerecht serveren we vaak bijgerechten, zoals stoofpeertjes (zijn ze weer), een compote en ook de klassieke sperzieboontjes ingerold in spek. Natuurlijk mag een lekker aardappelgerecht hier niet bij ontbreken zoals aardappelgratin, aardappelpuree of pommes duchesses.
  • Gourmetten
Wat ook typisch kersteten is, is het altijd gezellige gourmetten. Iedere gast kruipt in de rol van chef en kan heerlijk uit z’n (bak)plaat gaan. Iets specialer gourmetten? Dat doe je door bijvoorbeeld biefstuk in het pannetje te bakken, mini rösti te maken en wist je dat je zelfs je dessert in een gourmetpannetje kunt bereiden? Bijvoorbeeld apple crumble. Vergeet niet het gourmet boodschappenlijstje te bekijken voor je inkopen gaat doen.

Tip: als tussengerecht (of tijdens een gourmet-pauze) kan je een spoom voorzetten. Dit frisse intermezzo met prosecco en citroensorbet, is een topper om je smaakpapillen weer even te neutraliseren tussen de gangen door. Je kan hier natuurlijk ook een alcoholvrije variant van maken.

Bijgerechten aardappel

Populaire kerstnagerechten

  • Tiramisu
Als kers(t) op de spreekwoordelijke taart mag het nagerecht met kerst niet ontbreken. In het rijtje van typisch kersteten onder de noemer ‘desserts’ is bijvoorbeeld tiramisu die je op heel veel verschillende manieren kunt maken.
  • Crème brûlée
Ook crème brûlée is en blijft een klassieker als dessert. Je kunt er vele kanten mee op. Zo kan je crème brûlée maken met yoghurt, koffie of kokos voor nèt even een andere, verrassende twist.
  • Bavarois
Een spektakelstuk tover je op tafel als je met bavarois het kerstdiner afsluit.

En er zijn nog zoveel meer zoete toegiften waar je het kerstdiner spetterend mee af kan sluiten. Zo kan je groots uitpakken met een pavlova, romige chocolademousse, parfait of een trifle.

Wat je ook voorschotelt deze kerst, maak er een waanzinnig feest van!

Klassieke kerstdesserts

Meer lezen?

Goedkoop, duurzaam én creatief knutselen met kerst

Zin om te knutselen voor kerst? Knutsel een adventkalender, een kerstboom, kerststerren, je eigen kerstkaarten of knutsel een hele kerststal.

Bekijk 5 creaties

10x tips om je bord mooi op te maken

Verschillende kleuren, vormen en smaken op je bord combineren: dat is de kern voor het mooi opmaken van je bord. Wedden dat je met deze 10 makkelijke tips al een heel eind komt?

Maak je bord restaurantwaardig

Zo vouw je de mooiste kerstservetten

Dit jaar halen we alles uit de kast om er een onvergetelijke kerst van te maken. Dat betekent heerlijke kerstgerechten, fijn gezelschap en natuurlijk sfeervolle decoratie.

Lees meer kerstservetten vouwen