Wat is zout?

Zout is naast een van de 5 basis smaken (zoet, zuur, zout, bitter, umami) ook een natuurlijk mineraal wat al duizenden jaren gebruikt wordt als smaakmaker. Zout is zelfs een poos als betaalmiddel gebruikt. Je kunt dus wel stellen dat zout een behoorlijke rol speelt in ons leven. Maar te veel van deze eeuwenoude smaakmaker kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.

Is zout gezond?

We kunnen niet zonder zout. Zout draagt namelijk bij aan een goede vochtbalans, je bloeddruk en een goede werking van spieren en zenuwen. Maar net als met zoveel dingen is te veel van iets niet gezond. Wanneer je te veel zout eet, kun je last krijgen van een te hoge bloeddruk en andere gezondheidsklachten waar je niet op zit te wachten.

Schaaltje zout

Hoeveel zout op een dag?

6 gram, dat is de maximale hoeveelheid zout die we per dag binnen zouden moeten krijgen. Helaas komt 85 procent van alle Nederlanders daar ver bovenuit: volwassen mannen eten gemiddeld 8,9 gram zout per dag en vrouwen gemiddeld 6,6 gram zout per dag.

80% van het zout dat we eten, komt uit voedingsmiddelen waar zout van nature in zit of waar het aan toe is gevoegd door fabrikanten. 20% van het zout dat we eten, voegen we zelf toe bij het koken of aan tafel om het gerecht op smaak te brengen.

hoeveelheid zout

Verschillende soorten zout

Himalayazout, zeezout of Keltisch zout... Hoe bijzonder het ook klinkt, zout blijft zout. Deze soorten bevatten naast natrium ook mineralen zoals magnesium en calcium, maar zo weinig dat het bij normaal gebruik het geen postief effect heeft op je gezondheid.

Kwestie van wennen

Vind je minder zout niet lekker? Probeer dan het volgende:

Gebruik 4 weken lang minder zout in je eten en tijdens het koken. Je zal merken dat je smaakpapillen hier snel aan wennen. Neem je na deze afgesproken periode weer je normale zoutinname, dan zal je merken dat dit ineens heel zout smaakt.

Verschillende soorten zout

Minder zout eten

  • Door je eigen sauzen te maken krijg je veel minder zout binnen.
  • Gebruik andere smaakmakers, zoals kruiden, om je eten op smaak te brengen.
  • Hoe fijner het zout, hoe beter je het proeft. Laat de zoutmolen staan.
  • Je krijgt minder zout binnen als je eet volgens de Schijf van Vijf.
  • Check de ingredientenlijst van producten. Op deze manier kun je makkelijk producten met elkaar vergelijken en kiezen voor de optie die het minste zout bevat.

 

Meer lezen

Alles over eiwitten

Eiwitten zijn goed voor je herstel en sterke spieren. Maar wat zijn eiwitten nou eigenlijk? en zijn er verschillen? we vertellen je graag meer.

Lees meer over eiwitten

Alles wat je wilt weten over mineralen

Je hoort het woord mineralen vaak genoeg voorbijkomen. Vaak in één zin genoemd met vitamines en vezels. Maar wat het nou precies zijn en wat ze voor je doen? We leggen het je graag uit.

Lees meer over mineralen
Groente en fruit

Alles over verzadigd vet

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren (zoals omega 3 en omega 6). Er bestaat verzadigd en onverzadigd vet. Het verschil? we leggen het uit.

Lees meer over verzadigd vet
Producten met verzadigd vet