Alles voor op jouw plantaardige boodschappenlijstje

Dacht jij dat je alleen maar groenten en fruit eet als je plantaardig eet? Echt niet! Een plantaardig dieet kan super gevarieerd zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je zonder dierlijke producten alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt? Wij helpen je, naast je standaard groente en fruit, vast op weg met een boodschappenlijstje voor een plantaardig dieet.

Peulvruchten

Laten we beginnen met de ideale plantaardige vleesvervanger: peulvruchten. Peulvruchten zijn ontzettend gezond: ze bevatten ijzer, vezels, eiwitten en andere voedingsstoffen. Of je ze nu koopt in glas, blik of gedroogd, ze zijn allemaal even goed voor je. Er zijn veel uiteenlopende recepten met peulvruchten. En als je een potje biologische kikkererwten opentrekt, gooi dan vooral het sap niet weg. Hier kan je heerlijke vegan merengues van maken!

Potjes met verschillende peulvruchten

Plantaardige alternatieven voor zuivel

Wie dacht dat je in een plantaardig dieet vaarwel moet zeggen tegen zuivelproducten, heeft het mis. Yoghurt, kwark, boter, melk of kaas: inmiddels is het assortiment aan plantaardige vervangers voor zuivel flink aangevuld, en kan je (bijna) alles wel vervangen. Er zijn dan ook tal van recepten met plantaardige zuivel te vinden, bijvoorbeeld deze vegan ‘kwark’ met gebakken appel en pindakaas.Naar alle plantaardige alternatieven voor zuivel

Vegan vlees, tempeh en tofu

Een andere eiwit-vervanger zijn natuurlijk de plantaardige vleesvervangers. Vleesvervangers leveren vaak eiwit, ijzer, en vitamine B1. Maak bijvoorbeeld eens deze vegaburgers, een pasta pesto met ‘kip’ of deze Mexicaanse ovenschotel met ‘gehakt’ . Tempeh en tofu zijn meer onbewerkte plantaardige vleesvervangers. Probeer eens deze tempeh sate te maken. Niet zo’n fan van tofu? Deze scrambled tofu is bijna niet van de scrambled egg te onderscheiden!

Soorten vegan vleesvervangers

Noten en avocado

Naast de plantaardige eiwitten, zijn onverzadigde vetten natuurlijk net zo belangrijk. Noten bevatten van nature veel goede vetten, maar ook eiwitten. Je kan ze met van alles combineren: in de salade, in je ontbijt, of gewoon een handje tussendoor. Of je ze ongebrand of gebrand eet, maakt niet veel uit. Wel wordt geadviseerd ongezouten noten te gebruiken. En ook 100% notenspreads kunnen we gerust tot de noten rekenen! En wat dacht je van een heerlijke avocado toast?Naar alle noten

Graanproducten en aardappelen

Ook de meeste onbewerkte graanproducten zoals rijst, couscous, havermout, pasta, muesli, crackers en wraps zijn veganistisch. En wat dacht je van de meest basic producten, aardappelen en brood? Hier kan je natuurlijk al helemaal alle kanten mee op. Sla dus vooral in wat je het lekkerst vindt. Kijk bij brood en pasta wel goed achter op de verpakking. Vaak bevatten zachte bolletjes bijvoorbeeld melkpoeder. Ook pasta is, wanneer hij vers is, gemaakt van ei.

Liefde en passie broden

Plantaardig op brood

Ben jij niet zo van de salades? En eet je het liefst gewoon een boterham of een cracker met beleg? Ook met een plantaardige levensstijl kan er genoeg vegan broodbeleg op je lijstje. Naast beleg waar je waarschijnlijk meteen aan denkt, zoals hummus, avocado en pindakaas, is er nog een hele rits met ander (eiwitrijk) beleg. En wat dacht je van je groentespread zelf maken? Bijvoorbeeld een zoete aardappelspread, broccoli of erwten spread, of natuurlijk baba ganoush. Smeren maar!Naar alle vegan beleg

Overige lifehacks: Tahin, sriracha, gemalen lijnzaad, chiazaad, edelgistvlokken

Met sommige plantaardige producten kan je veel dierlijke producten makkelijk vervangen. Zo kan je ei in een gerecht vaak vervangen door lijnzaad of chiazaad, zoals in dit heerlijke brownie-recept is gedaan. Heb je wel eens gehoord van edelgistvlokken? Dit plantaardige product heeft de smaak van kaas. Zo kan je zelf vegan kaas maken. En heb je wel eens een broodje pulled jackfruit geprobeerd te maken? Als laatste mag op je boodschappenlijstje absoluut kokosmelk niet ontbreken. Niet alleen in deze zoete aardappel curry of in een pompoensoep is dit product een klassieker, maar wat dacht je van een vegan lemon merengue?

Vegan citroen merengue taart

8x tips voor veganuary

Met veganuary is er een nieuwe januari challenge in het leven geroepen: de hele maand januari geen dierlijke producten eten. Durf jij de challenge aan?

Start met veganuary

Vegan weekmenu

Nog meer inspiratie nodig? Wij delen een 7-daags weekmenu met je, zodat jij een weekje vegan kan eten.

Naar vegan weekmenu
Vegan quiche met saus

Wat is plantaardig eten?

Maar wat is plantaardig eten eigenlijk precies? En waarom zou je voor een plantaardig alternatief gaan? We starten met de basis en geven je alle ins en outs.

Lees er alles over
Plantaardge quinoa salade