cadeau

Glutenvrij eten

Glutenvrij dieet: wat is het en hoe pak je het aan?

Glutenvrij eten: je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien ken je iemand die het doet, of zie je steeds vaker glutenvrije producten in de supermarkt. Maar wat houdt het precies in? Waarom zou je stoppen met gluten? En wat mag je dan nog wel eten? Laten we het eens gezellig en simpel op een rijtje zetten!

Wat is een glutenvrij dieet?

Gluten zijn eiwitten die in bepaalde granen zitten, zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Veel mensen eten gluten zonder problemen, maar als je coeliakie hebt (een auto-immuunziekte) of een glutenintolerantie, dan kan je lichaam er niet goed tegen. Dit kan zorgen voor buikpijn, vermoeidheid en andere klachten. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om gluten te vermijden.

Wat mag je eten als je glutenvrij bent?

Producten met gluten:

  • Ontbijt en lunch, zoals brood, beschuit, crackers en muesli;
  • Avondeten, zoals pizza, pasta, quiche en gepaneerde vis;
  • Tussendoortjes, zoals koek, taart, zoutjes en chips;
  • Drankjes, zoals bier.

Producten zonder gluten:

Om er zeker van te zijn dat je glutenvrije producten koopt, kun je altijd even op het etiket van de verpakking kijken. Op glutenvrije producten staat meestal het glutenvrij symbool: een doorgestreepte aar (een aar is de bovenkant van een graangewas). Dat maakt het boodschappen doen makkelijker en leuker!

Wat zijn de voordelen van een glutenvrij dieet?

  • Vermindering van klachten die horen bij coeliakie en glutenintolerantie
  • Kan helpen bij darmklachten, zoals PDS (prikkelbare darmsyndroom)
  • Meer focus op verse, onbewerkte voeding

Voor gezonde mensen zijn er geen voordelen bekend van een glutenvrij dieet.

Wat zijn de nadelen van een glutenvrij dieet?

  • Niet alles is zomaar glutenvrij, dus goed opletten bij boodschappen doen
  • Je mist de voedingsstoffen die je normaal gesproken uit granen haalt. Denk aan vezels, B-vitamines en mineralen, zoals jodium uit brood. Gelukkig kan je jodium uit andere producten halen, zoals zeevis, schaal- en schelpdieren en zeegroenten (zeekraal, lamsoor).
  • Glutenvrije producten zijn vaak duurder

4 tips om gemakkelijk glutenvrij* te eten

  1. Eet zo puur mogelijk

Maak alles zelf, waardoor je precies weet welke ingrediënten in een gerecht zitten. Bewerkte sauzen en voorverpakte mixen bevatten namelijk ook gluten. Zelf kook je de lekkerste glutenvrije recepten (met een klein beetje hulp van Allerhande😉).

  1. Ga voor glutenvrije alternatieven

Brood, crackers, koeken en pasta’s zijn misschien nou net producten die je liever niet wilt missen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop lekkere alternatieven. Zo heb je bijvoorbeeld glutenvrij brood, glutenvrij knäckebröd, rijstwafels op basis van mais of quinoa, en glutenvrije pasta’s en pizza’s.

  1. Plan vooruit

Glutenvrij eten betekent meer plannen. Kook vooruit door bijvoorbeeld 1 keer een grotere portie te koken waar je 2 dagen van kan eten. Of stel een volledig weekmenu samen. Zo is een glutenvrije maaltijd, ook bij weinig tijd, altijd makkelijk binnen handbereik.

  1. Ga voorbereid op pad

Onderweg heb je wel eens zin in een tussendoortje. Veel tussendoortjes bevatten gluten (koekjes, chips). Voor zo’n moment is het belangrijk dat je zelf je glutenvrije tussendoortjes paraat hebt.

*Wij adviseren voor iedereen een gezond voedingspatroon volgens Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Mocht je een speciale en/of medische reden hebben om een specifiek dieet te gaan volgen dan is het goed om altijd een diëtist om advies te vragen. De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte.

2 tips van Tamara de Weijer, huisarts:

  1. Eet je glutenvrij omdat je coeliakie hebt? Dan kun je de neiging hebben om steeds voor dezelfde producten en recepten te kiezen, want daarvan weet je dat ze veilig en lekker zijn. Maar: juist variatie is gezond. Verschillende voedingsmiddelen bevatten weer andere gezonde stoffen, dus wissel lekker af.
  2. Heb je geen coeliakie? Eet dan af en toe wel gluten. Anders kan het zijn dat je darmen nog gevoeliger raken voor het eten en drinken van gluten.

Meer doen?

Swap je mee?

Makkelijk je maaltijden gezonder te maken? Ga swappen! Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Probeer onze slimme swaps voor elk moment en ontdek jouw favoriet.

Lees meer over swappen

Hoe gezond leef jij?

Kom er snel achter met onze gratis Leefstijlcheck. Krijg persoonlijk advies en ga direct aan de slag met de tips van onze 12 leefstijlexperts, heel veel inspiratie én gezonde extra’s. Doe mee!

Lees meer over de Leefstijlcheck

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen