Plantaardig eten: wat is het en hoe begin je?

Plantaardig eten is niet alleen beter voor de planeet en het dierenwelzijn, maar ook voor je gezondheid. Het is een voedingspatroon waarbij je vooral plantaardige producten eet, zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. Wat is het precies, waarom is het goed voor je en hoe kun je beginnen? Lees er alles over.

Wat is plantaardig eten?

Plantaardig eten is een voedingspatroon waarbij je vooral plantaardige producten eet zoals fruit, groente, noten, peulvruchten en zaden. Maar ook vervangers voor vlees en zuivel passen in een plantaardig eetpatroon. Bijvoorbeeld de producten van ons eigenmerk AH Terra.

Waarom zou je soms een dagje plantaardig eten?

Vaker plantaardig eten is een van de stappen die we zelf kunnen zetten om de aarde beter achter te laten voor volgende generaties. Onze voedselproductie is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle CO2-uitstoot ter wereld, en vlees en zuivel nemen meer dan de helft daarvan voor hun rekening. Daarom is het belangrijk dat we meer plantaardig voedsel opnemen in ons menu. Met 1 dagje zonder vlees of zuivel maak je al verschil.

Hoe begin je met plantaardig eten?

Als je overweegt om (gedeeltelijk) plantaardig te gaan eten, kun je 4 stappen nemen:

  • Maak een plan. Bedenk van tevoren wat je wel en niet wilt eten en wat je nodig hebt om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een weekmenu te maken en door te werken met boodschappenlijstjes.
  • Leer nieuwe recepten. Ontdek nieuwe plantaardige recepten en probeer deze uit. Er zijn talloze recepten te vinden op het internet en in kookboeken. Kies gerechten die je lekker vindt en die goed bij je passen.
  • Vervang dierlijke producten. Vervang dierlijke producten door plantaardige alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan plantaardige melk, vleesvervangers, tofu, tempeh en peulvruchten.
  • Experimenteer. Probeer nieuwe plantaardige producten uit en experimenteer met verschillende smaken en texturen. Zo ontdek je wat je lekker vindt en wat goed bij je past.

*Wij adviseren voor iedereen een gezond voedingspatroon volgens Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Mocht je een speciale en/of medische reden hebben om een specifiek dieet te gaan volgen dan is het goed om altijd een diëtist om advies te vragen. De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte.

Kan je volledig plantaardig eten of mis je dan bepaalde voedingsstoffen?

Je kunt prima zonder (of met minder) vlees en vis, als je andere producten eet met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B12 en omega 3-vetzuren. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan om vitamine B12-supplementen te slikken. Wil jij meer plantaardig eten en heb je inspiratie nodig? Op Allerhande staan meer dan 4.000 heerlijke vegetarische recepten.

Hoe eet je plantaardig bij elke maaltijd?

Albert Heijn wil graag helpen om plantaardig eten makkelijker te maken en introduceert daarom het nieuwe eigenmerk AH Terra. Staat er AH Terra op een product, dan weet je: dit is een lekker plantaardig alternatief voor een dierlijk product. De herkenbare lijn is zo uitgebreid, dat je bij elke maaltijd plantaardig kunt genieten. Van ontbijt en lunch tot avondeten: plantaardig eten is makkelijk én lekker.

Eens proberen: visvrije tonijn van Seasogood

Meer lezen?

Wat is het verschil tussen plantaardig en vegan?

Steeds vaker wordt deze vraag gesteld. En terecht. Wat zijn eigenlijk de overeenkomsten en verschillen tussen deze eetpatronen? We leggen het graag voor je uit.

Lees meer over de verschillen

Wat is biologisch?

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. Hoe zit het nu precies?

Lees meer over biologische producten
Duurzame voedingsmiddelen

Plantaardige melk

Plantaardige melk is erg populair. Of je nu kiest voor havermelk, sojamelk of amandelmelk, er is altijd een variant die bij jouw lifestyle past. Ontdek de verschillende soorten en vind jouw match.

Lees meer over plantaardige melk