Keto dieet: wat is het en hoe begin je?
Een keto dieet is niet bij iedereen bekend, maar na het lezen van deze blog weet je wat het is, welke richtlijnen er zijn en welke recepten en producten passen bij een ketogeen dieet.
Een keto dieet is niet bij iedereen bekend, maar na het lezen van deze blog weet je wat het is, welke richtlijnen er zijn en welke recepten en producten passen bij een ketogeen dieet.
Het keto dieet bevat veel vet, weinig eiwitten en zeer weinig koolhydraten. Het is de strengste vorm van koolhydraatbeperking. Je eet per dag maximaal 50 gram koolhydraten, waardoor je lichaam vetten als brandstof gaat gebruiken.
Zetmeelrijke producten, zoals brood, rijst, pasta en aardappelen
Suikerrijk fruit, zoals appels, bananen en peren
Producten met toegevoegde suikers, zoals koek, taart en snoep
Het grote voordeel van een keto dieet is dat eiwitten en vetten je een langdurig verzadigd gevoel kunnen geven. En dit helpt om gewicht te verliezen. Nadelen zijn er ook. Door veel vlees, kaas en andere dierlijke eiwitten te eten, kun je ongezond veel verzadigd vet binnenkrijgen. Bovendien kun je, doordat je geen graanproducten eet, belangrijke voedingsstoffen missen. Denk aan B-vitamines en mineralen, zoals jodium, uit brood. Het Voedingscentrum adviseert daarom om dit dieet alleen te volgen onder begeleiding van een diëtist. Zo werk je samen naar een gezonder eetpatroon.
Alle begin is moeilijk, dus kies een keto dieetschema dat bij je past. Hier zijn enkele richtlijnen en voedingsmiddelen om in gedachten te houden als je start met een keto dieet*:
Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado, kokosolie, noten en zaden, en vette vis zoals zalm.
Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst, suiker en aardappelen.
Eet matige hoeveelheden eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en kaas.
Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt door het eten van groenten. Vooral groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli, zitten vol vezels.
Drink veel water en vermijd suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, vruchtensappen en sportdranken.
Eet voedingsmiddelen die laag in koolhydraten zijn, zoals bessen, noten en zaden, groene groenten en bepaalde soorten kaas.
Plan je maaltijden van tevoren door bijvoorbeeld een weekmenu te maken. Zo zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en voorkom je dat je te veel koolhydraten eet.
Overweeg om supplementen te nemen, zoals magnesium, kalium en natrium, om te helpen bij het handhaven van een evenwichtig dieet.
*Wij adviseren voor iedereen een gezond voedingspatroon volgens Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Mocht je een speciale en/of medische reden hebben om een specifiek dieet te gaan volgen dan is het goed om altijd een diëtist om advies te vragen. De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte.
1. Je lichaam moet wennen aan ketogeen eten. Dat kun je de eerste tijd voelen aan klachten zoals hoofdpijn. Drink veel water en thee (zonder suiker of zoetstoffen), dan gaat het vaak vanzelf weer weg. Houd dus vol!
2. Bij het keto dieet kun je ook last krijgen van je buik. Dat komt vaak doordat je wat minder vezels eet dan normaal, waardoor je minder makkelijk naar de wc kunt. Dit kun je voorkomen door voldoende water en thee (zonder suiker of zoetstoffen) te drinken.
3. Vind je het een uitdaging om voldoende te drinken? Download de gratis Mijn Leefstijlcoach app en doe de challenge ‘Minder suiker drinken’.
Je hoort steeds vaker over koolhydraatarm eten, maar wat houdt het precies in? We vertellen je er alles over en delen de lekkerste koolhydraatarme recepten met je.
De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?
Je hoort steeds vaker over veganistisch eten en/of een vegan dieet, maar wat houdt het nou precies in, waar moet je op letten en hoe start je met een vegan leefstijl?