Mediterraan dieet

Mediterraan dieet: wat is het en hoe begin je?

Met het mediterraan dieet kun je gezond en lekker eten. Wil je weten wat het inhoudt, welke producten hierin de hoofdrol spelen en wat lekkere mediterrane recepten zijn? Lees vooral door!

Wat is het mediterraan dieet?

Zoals de naam al doet vermoeden is het mediterraan dieet afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Griekenland, Italië, Turkije en Marokko. De basis van het traditionele eten in die landen bestaat uit verse, plantaardige producten, zoals groente en fruit aangevuld met noten, zaden, peulvruchten, olijven en olijfolie. Ook vis, schaaldieren, kip en gevogelte zie je veel terug in het mediterraan dieet.

Waarom is het mediterraan dieet gezond?

Het mediterraan dieet houdt in: veel groente, vers fruit, peulvruchten, noten en zaden, olijfolie, (vette) vis, knoflook, verse kruiden en kleine porties vlees. Het lijkt erop dat deze manier van eten het risico op welvaartsziekten kan verkleinen. Bij deze ziekten moet je denken aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas (overgewicht) en verschillende soorten kanker. Hieronder lees je welke waardevolle stoffen het mediterraan dieet zo gezond maken.

Wat valt er binnen het mediterraan dieet en wat niet?

Eten volgens het mediterraan dieet is makkelijk: varieer met verse, plantaardige producten uit deze mediterraan dieet voedingslijst.

Voor een gezonde basis:

  • Groente in alle kleuren (aubergine, courgette, gele paprika, tomaat): rijk aan vezels en beschermende voedingsstoffen.

  • Vers (citrus)fruit: goede bron van vitamine C, vezels en beschermende stoffen.

  • Peulvruchten: goede bron van vezels en B-vitamines.

  • Water drinken: belangrijk voor het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam. Wissel water af met koffie en thee (zonder suiker).

Goed voor je in kleine beetjes:

  • Gevogelte (kip, kalkoen) en eieren: rijk aan eiwitten.

  • Kaas, bij voorkeur verse kaas zoals mozzarella en ricotta. Rijk aan eiwitten en het mineraal calcium.

  • Zuivelproducten zoals (karne)melk en Griekse yoghurt. Bron van eiwitten en het mineraal calcium.

  • Heel af en toe: rood vlees zoals biefstuk. Rijk aan eiwitten, B-vitamines en de mineralen ijzer en zink.

Wat je beter niet kan eten:

  • Geraffineerde graanproducten zoals witbrood en witte rijst.

  • Toegevoegde suikers zoals in koek, snoep, ijs en frisdranken.

  • Bewerkt vlees, denk aan hotdogs, knakworsten en saucijzenbroodjes.

  • Transvetten, ook bekend als (gedeeltelijk) gehydrogeneerde plantaardige oliën en vetten. Transvetten staan niet als zodanig op het etiket. Wat er wel staat, is: ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’. 

Mediterraan weekmenu

Met het mediterraan dieet starten?* Wij hebben 7 lekkere mediterrane dieet recepten voor je. Daarmee stel je eenvoudig een mediterraan weekmenu samen. Kijk maar:

Maandag: Couscous met groenten

Dinsdag: Volkoren spaghetti met courgette, kikkererwten en muntolie

Woensdag: Shakshuka met gegrilde aubergine, zoete aardappel en bosui

Donderdag: Griekse pasta kritharaki met tomaten en gemarineerde feta

Vrijdag: Visstoof met tomaat, peterseliewortel en rode wijn

Zaterdag: Griekse moussaka met gehakt en kaneel

Zondag: Traybake met zalm, courgette, paprika en peen met bonendip

3 tips van Tamara de Weijer, huisarts van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn:

  1. Leef mediterraan. Niet alleen het traditionele mediterrane eten is gezond. De héle mediterrane leefstijl is goed voor je. Daarnaast is voldoende bewegen belangrijk. Neem ook regelmatig de tijd om te ontspannen en heb aandacht voor je slaap. In de Mijn Leefstijlcoach app vind je tientallen challenges die je hierbij helpen.
  2. Eet rustig. Wist je dat ze in de meeste mediterrane landen uitgebreid de tijd nemen om te eten? Een lunch kan wel 1,5 tot 2 uur duren! Gezellig en gezond, want rustig je maaltijd eten zorgt ervoor dat je beter kauwt. Daardoor verteert je voeding beter en heb je langer een verzadigd gevoel. En dit zorgt er weer voor dat je minder zin hebt om (ongezond) te snacken tussen de maaltijden door.
  3. Geniet! Alle landen rondom de Middellandse Zee hebben zo weer hun eigen traditionele smaken en gerechten. Kun je wel wat mediterrane eetinspiratie gebruiken? Tips en recepten uit een deel van de Méditerranée vind je in de challenges ‘Gezond Arabisch avondeten’ en ‘De vegetarische Arabische keuken’ in de Mijn Leefstijlcoach app.

*Wij adviseren voor iedereen een gezond voedingspatroon volgens Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Mocht je een speciale en/of medische reden hebben om een specifiek dieet te gaan volgen dan is het goed om altijd een diëtist om advies te vragen. De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte

Meer lezen?

Eiwitrijk dieet

De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Lees meer over eiwitrijk dieet

Keto dieet

Het keto dieet bevat veel vet, weinig eiwitten en zeer weinig koolhydraten. Wat is het precies, welke richtlijnen zijn er en welke recepten en producten passen bij een ketogeen dieet?

Lees meer over het keto dieet
Koolhydraatarme lijnzaadcrackers

Paleo-dieet

Het oerdieet, zo wordt dit dieet ook wel genoemd: een manier van eten zoals de mensen uit de oertijd dat deden. Hoe doe je dit, en welke producten en recepten passen hier bij?

Lees alles over het paleo-dieet