Koolsoorten

10x populaire koolsoorten 

Kool vind je in veel verschillende gerechten. Of je nu een stevige stamppot maakt, een frisse salade of een klein bijgerecht, er is bijna altijd wel een koolsoort die past bij jouw gerecht. Wist je dat er meer dan 400 verschillende soorten kool bestaan? Hieronder vind je een lijst met de 10 meest populaire soorten.

Bekendste koolsoorten op een rij 

  • Witte kool

  • Rode kool

  • Boerenkool

  • Spruitjes

  • Bloemkool

  • Savooiekool

  • Spitskool

  • Chinese kool

  • Paksoi

  • Broccoli

1. Witte kool 

Witte kool is een van de oudste koolsoorten en wordt al duizenden jaren gegeten. Met zijn stevige en knapperige bite is het ideaal voor salades, soepen en stoofgerechten. Wanneer je het iets fijner snijdt is het ook perfect voor een frisse coleslaw. Wist je dat witte kool de basis vormt voor zuurkool? Bekijk hier hoe je door fermentatie witte kool omtovert tot deze winterse klassieker.

2. Rode kool 

Rode kool is niet alleen mooi van kleur maar ook heerlijk om te eten! Combineer het met appeltjes voor een klassiek bijgerecht of voeg het rauw toe aan salades voor een knapperige textuur. Tip: rode kool behoudt zijn levendige kleur het beste wanneer je het met een beetje zuur bereidt, zoals appelciderazijn of citroensap. Dit is goed voor de kleur en versterkt ook nog eens de smaken!

3. Boerenkool 

Een echte superfood en voor vele dé winterse favoriet! Vroeger werd boerenkool vooral gebruikt in stamppotten, maar tegenwoordig vind je het ook als krachtpatser in verschillende smoothies. Geen gek idee, want boerenkool is rijk aan antioxidanten en ijzer, en daarom supergezond. Wist je dat boerenkool meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Een topkeuze dus om je gezondheid een boost te geven.

4. Spruitjes 

You hate it or you love it, deze mini-kooltjes! Ondanks hun kleine formaat zitten spruitjes bomvol vezels en vitaminen. Oke, spruitjes zijn misschien een beetje bitter, maar wanneer je ze goed bereid hebben ze een unieke smaak die veel mensen kunnen waarderen. Gekarameliseerd als bijgerecht, geroosterd met druiven en blauwe kaas, of als rauwe toevoeging aan je salades. Met spruitjes kun je alle kanten op!

5. Bloemkool 

Deze kool mag niet ontbreken in onze top 10. Of je het nu roostert, kookt of pureert, bloemkool is een echte kameleon in de keuken. Tegenwoordig is bloemkool ook populair in koolhydraatarme diëten, omdat het gebruikt kan worden als basis voor bijvoorbeeld pizzabodems of als alternatief voor rijst. En wat dacht je van bloemkoolsteak? Kortom, bloemkool in de keuken kent geen grenzen!

6. Savooikool

Ook wel bekend als groene kool, onderscheidt savooikool zich met zijn gekrulde bladeren. Deze zijn niet alleen mooi om te zien, maar smaken ook heerlijk in bijv. stoofpotjes. Vaak worden de bladeren van savooikool gebruikt als natuurlijk kommetje voor verschillende vullingen. Dat staat superleuk en is ook nog eens gezond!

7. spitskool

Wie zin heeft in een snelle gezonde hap, komt vaak bij spitskool uit. Het heeft een mildere en zachtere smaak dan zijn broertje, de witte kool, en is razendsnel bereidt. Ideaal dus voor roerbakgerechten en heerlijk als vulling voor wraps of salades.

8. Chinese kool 

Chinese kool is een belangrijk ingrediënt in de Aziatische keuken. Het is perfect voor een knapperige salade of een snelle stir-fry, waarbij je de groente in hete olie bakt. Net als witte kool krijgt Chinese kool na fermentatie een hele andere smaak. Gefermenteerde witte kool wordt zuurkool, terwijl Chinese kool wordt omgetoverd tot kimchi. Dit traditionele Koreaanse gerecht staat bekend om zijn pittige, lichtzure smaak. Houd je dus van variatie in je gerecht? Probeer dan eens dit kimchi recept!

9. Paksoi

Paksoi lijkt door zijn lange bladeren die wit beginnen en groen eindigen een beetje op de Chinese kool. Maar schijn bedriegt! Paksoi heeft een pittigere smaak dan Chinese kool en een unieke ‘dubbele’ textuur: dikke, sappige stengels en knapperige bladeren. Dit maakt paksoi een geliefde keuze in vele keukens.

10. Broccoli

Of je het nu stoomt, roostert of gewoon kookt, broccoli geeft altijd een gezonde touch aan je maaltijd. Het bevat veel vitamines C en K en is daarmee net als boerenkool een echte superfood. Wist je dat je elk deel van de broccoli kunt gebruiken? De stronk is zelfs voedzamer dan de broccoliroosjes! Zo hoef je niets weg te gooien en geniet je ook nog eens van extra voedingsstoffen. Ontdek ook eens deze handige foodhack om je broccoli voortaan nog makkelijker te snijden.

Meer lezen?

Alles over vezels

Vezelrijk eten is belangrijk. Maar waarom? En hoe eet je vezelrijk? Vind het antwoord op 6 vaakgestelde vragen over vezels.

Lees meer over vezels
Potjes met producten waar veel vezels in zitten

De 5 meest gestelde vragen over peulvruchten

Peulvruchten. Ze zijn goed voor je gezondheid en doen het ook nog eens goed als vleesvervangers. Maar wat zijn het nou precies? Je leest er hier alles over.

Vind antwoord op je vragen over peulvruchten

Gezonde groentesoorten

Niet iedere groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groenten
Bladeren van kool