25x vegan broodbeleg

Boterhammetje plantaardig: 25x beleg om op te eten
Hummus & spreads
- Naturel hummus – Een klassieker, en je kunt eindeloos variëren met toppings zoals paprikapoeder of zongedroogde tomaat.
- Rode bietenhummus – Kant-en-klaar of maak zelf met kikkererwten, rode bieten, tahin en citroensap.
- Baba ganoush – Geroosterde aubergine-spread die heerlijk is op een stuk volkorenbrood.
- Wittebonenspread – Wist je dat je van witte bonen een verrassend lekkere spread kan maken? Bekijk hier het recept
- Guacamole – Eenvoudig zelf te maken door een rijpe avocado te prakken met citroen, knoflook, een uitje en een snufje zout.
Vegan vervangers voor vlees
- Vegan kipfilet plakjes – AH heeft een breed assortiment, zoals die van Vivera of Garden Gourmet.
- Vegan grillworst – Voor als je iets pittigs zoekt. Meerdere merken hebben heerlijke opties.
- Rooktofu – Snijd dunne plakjes en leg ze op je brood met een lik mosterd.
- Tempeh bacon – Marineer dunne plakjes tempeh met sojasaus en ahornsiroop, bak ze krokant in de pan.
- Pulled jackfruit – Perfect voor op een broodje met wat BBQ-saus en koolsla.
Vegan vervangers voor kaas
- Vegan roomkaas – Probeer de naturel of kruidenvariant van merken als Violife of Oatly.
- Vegan smeerkaas – Denk aan Wilmersburger spread; lekker op een cracker of brood.
- Plantaardige kaasplakken – Ideaal voor een tosti! De cheddar style van Violife smelt goed.
- Cashewkaas – Zelf te maken door cashewnoten te blenden met edelgistvlokken, citroen en knoflook.
- Vegan feta – Kruimel Violife feta over je brood met wat plakjes tomaat en komkommer.
Voor de zoetekauw
- Vegan hazelnootpasta – Zoals de Chocoja van AH of maak zelf met hazelnoten en cacao.
- Pindakaas – Een all-time favorite! Combineer met banaan of een drizzle ahornsiroop.
- Appelstroop – Heerlijk zoet én nog een beetje gezond ook.
- Speculoospasta – Perfect voor wie van zoet en kruidig houdt.
- Jam – Ga voor een natuurlijke variant zonder toegevoegde suiker, zoals die van Bonne Maman.
Probeer plantaardige vleeswaren voor beleg:
Even anders: durf te experimenteren
- Vegan eiersalade – Maak ‘m zelf met tofu, vegan mayo, kurkuma en bieslook.
- Pompoenspread – Geroosterde pompoen pureren met knoflook en een snufje chili.
- Tahini met dadels – Een verrassende smaakcombinatie, heerlijk op zuurdesembrood.
- Edamame-munt spread – Blend edamame boontjes met munt, citroen en olijfolie.
- Miso-‘boter’ – Meng een eetlepel miso door plantaardige margarine voor een hartige spread.
Meer doen?
Swap je mee?
Makkelijk je maaltijden gezonder te maken? Ga swappen! Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Probeer onze slimme swaps voor elk moment en ontdek jouw favoriet.

Hoe gezond leef jij?
Kom er snel achter met onze gratis Leefstijlcheck. Krijg persoonlijk advies en ga direct aan de slag met de tips van onze 12 leefstijlexperts, heel veel inspiratie én gezonde extra’s. Doe mee!

Lekkerder in je vel
We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Meer vegan leesvoer?
Het verschil tussen vega, vegan en plantaardig
Het kan best verwarrend zijn, want je ziet deze termen regelmatig voorbijkomen. Maar wat is het verschil tussen plantaardig en veganistisch eten? We leggen het je graag uit.
Vegan weekmenu
Even een weekje vegan eten? Dat kan heel gemakkelijk en is, heel belangrijk, ook nog eens lekker! Wij delen een 7-daags weekmenu met je, zodat jij een weekje vegan kan eten.
Plantaardige melk
Plantaardige melk is erg populair. Of je nu kiest voor havermelk, sojamelk of amandelmelk, er is altijd een variant die bij jouw lifestyle past. Ontdek de verschillende soorten en vind jouw match.
